Pressmeddelande

Historiskt avtal för korttidspermittering med Svenska Transportarbetareförbundet

Pressmeddelande

Med anledning av den mycket allvarliga situation som transportnäringen befinner sig i på grund av det nya coronavirusets påverkan, har förbunden inom Transportföretagen och Transportarbetareförbundet enats om ett avtal kring korttidspermittering.

Avtalet om korttidspermittering gäller i enlighet med de förslag som regeringen lagt fram som en del av budgetåtgärderna för att stärka näringslivet. De innebär att arbetstagare tillfälligt går ner i lön och arbetstid och att kostnaden delas mellan arbetsgivare, arbetstagare och staten.

En förutsättning för att våra medlemsföretag ska kunna använda korttidspermittering är att vi har ett centralt avtal. Sådana avtal har vi inte haft tidigare med någon av våra motparter. Transportarbetareförbundet är vår största motpart och även de som snabbast tog beslut om att ingå avtal. Förhandlingar pågår allt jämt med våra övriga fackliga motparter.

Avtalet träder i kraft den 16 mars och innebär att lokala parter kan träffa lokala överenskommelser om kortidspermittering av personal för att trygga anställningar och företag.

”Transportarbetareförbundet har agerat snabbt och ansvarsfullt. Situationen är för de flesta av våra branscher mycket allvarlig och vi behöver nu använda alla verktyg som finns tillgängliga för att rädda så många arbetstillfällen och företag som möjligt. Ytterst är det en fråga om hur samhället ska se ut när coronakrisen är över och att vi då har möjlighet att leverera det som samhället behöver”, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Förslaget innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften.

”Från Transportföretagens sida ser vi att regeringens föreslagna åtgärdspaket är ett steg i rätt riktning men vi är samtidigt tydliga med att det här inte räcker för att rädda verksamheterna, vi vill se ännu större och mer kraftfulla åtgärder”, avslutar Marcus Dahlsten.

De avtal som berörs av detta är:

Amapola Flyg - Flyg
Babcock SAA FW - Flyg
Bensin- och Garageavtalet - MAF
Bensin- och Garageavtalet - PAF
Bevaknings- och säkerhetsavtalet - SÄK
BRA Airways - Flyg
Braathens Regional Aviation - Flyg
Bärgningsavtalet - MAF
Cityjet - Flyg
Depåavtalet - PAF
Flygskolor - Flyg
Flygtankningsavtalet - PAF
Flygtekniker med typcertificat - Flyg
Global Employer Company (GEC) - Flyg
Gummiverkstadsavtalet - MAF
Hamn- och Stuveriavtalet - Hamn
Helikopterflyg - Flyg
Hyrverksavtalet BA
Miljöarbetareavtalet - BA
Nova Airlines - Flyg
Riksavtal arbetstagare på civilflygområdet - Flyg
Riksavtal arbetstagare på fraktflygområdet - Flyg
Riksavtal flygteknisk underhållspersonal på civilflyg området - Flyg
SAS Scandinavian Airlines System - Flyg
Taxiförareavtalet - BA
Taxitelefonistavtalet - BA
Transportavtalet - BA
TUIfly Nordic - Flyg
Utlandsavtalet - BA

För pressfrågor kontakta Ebba Fredin, pressansvarig, 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se