Pressmeddelande

Konstruktivt möte med Eneroth – men tyvärr saknades förslag på konkreta åtgärder

Pressmeddelande

I dag på eftermiddagen träffade Transportföretagen infrastrukturminister Tomas Eneroth med anledning av den krissituation flygbranschen befinner sig i till följd av coronaviruset för att diskutera vilka åtgärder som behöver göras för att rädda flyget nu. Eftersom situationen är akut behövs snabbt agerande.  



Flyget befinner sig i en dramatisk situation utan motsvarighet till följd av coronaviruset. Därför bad Transportföretagen tillsammans med flygbranschen om ett möte med infrastrukturminister Tomas Eneroth som bjöd in till samtal. Under mötet gavs en samstämmig bild från samtliga deltagare om det akuta läget i branschen.

”Det är mycket positivt att infrastrukturministern bjudit in till samtal i detta allvarliga läge men samtidigt är det viktigt att det sker konkreta åtgärder här och nu, läget för flygbranschen är oerhört kritiskt – snabba och kraftfulla åtgärder är absolut nödvändiga nu och mötet saknade tyvärr förslag på konkreta åtgärder från regeringen”, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Ett system för permitteringar skulle vara en effektiv åtgärd i syfte att hindra varsel och uppsägningar vilket annars kommer att ske inom en snar framtid. Men det är även viktigt att skatter och avgifter omprövas och värderas utifrån den rådande situationen. Olika former av direkt stöd till operatörerna är en nödvändighet i denna situation som är unik på så sätt att den har kommit snabbt och är mer allvarlig och mer dramatisk än något som setts tidigare.

”Vi vill se ett system för permitteringar och vi vill att kostnadshöjningar, skatter och avgifter värderas och omprövas utifrån den aktuella situationen. Bara timmarinnan mötet gick till exempel Norge ut med stödåtgärder för flyget, vi skulle vilja se liknande krafttag i Sverige nu. Det är sedan länge dags att gå från ord till handling”, avslutar Marcus Dahlsten.

För mer information kontakta Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen, 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se