Nyhet

Möte om temporärt undantag från kör- och vilotider för att klara transporterna

Nyhet

Transportföretagen har idag den 15 mars skickat in en begäran om undantag från kör- och vilotider till Transportstyrelsen med anledning av Coronaviruset. Syftet är att säkerställa att bussföretag och åkerier kan upprätthålla sin trafik och sina transporter under den rådande krisen.

Vår begäran har tagits emot väl av Transportstyrelsen och har diskuterats  med myndigheten nu under eftermiddagen. Transportstyrelsen har förberett ett beslut som väntas imorgon den 16 mars och som ska gälla direkt.

Vi ser idag köbildningar eller risk för köbildningar vid gränsövergångar vid olika europeiska länder. Det finns även ett högt tryck på vissa typer av transporter, till exempel på livsmedelstransporter. Om förare blir sjukskrivna eller satta i karantän finns en risk att vi får akut förarbrist. Det vill vi förebygga genom att se till att det finns en möjlighet att utöka körtiden för förare, under förutsättning att det kan ske på ett trafiksäkert sätt.

”Det är helt avgörande att transporterna rullar nu trots Coronaviruset. Branschen har stora utmaningar med bemanning och kompetensförsörjning och krisen förvärrar läget ytterligare. Nu hoppas vi därför att Transportstyrelsen ger besked om dispens från kör- och vilotider under den mest kritiska perioden som kan riskera att det helt enkelt inte finns några förare”, säger Annika Nordin, chef för arbetsgivarservice, Transportföretagen.

Tanken är att företagen ska ges dispens för trafik och transporter under en 30 dagarsperiod. Transportföretagen kommer att meddela när beslutet har fattats och finns tillgängligt. Om det finns behov av att utnyttja beslutet bör föraren, om möjligt, ha ett utskrivet beslut i fordonet.

”Vi kan vänta oss att dygnsvila om 9 timmar, rast efter 4,5 timme körtid och en veckovila om 24 timmar ska upprätthållas. Vi hoppas ta emot beslut imorgon förmiddag”, avslutar Annika Nordin.

För pressfrågor kontakta Ebba Fredin, pressansvarig Transportföretagen 0730-447120 eller ebba.fredin@transportforetagen.se