Nyhet

Intervjuer med bussföretag visar på betydelsen av fortsatt stöd

Nyhet

Sveriges Bussföretags medlemsföretag inledde den kampanj som Transportföretagen lanserade i oktober med krav på förlängt och förbättrat stöd för korttidspermittering. Korttidspermittering är den stödform som har varit mest omfattande under Corona pandemin.

Nuvarande system med korttidsarbete löper dock ut vid årsskiftet. Om inget görs övergår systemet till det ordinarie regelverk, med sämre villkor för arbetsgivare och arbetstagare. Då pandemiläget är oklart och vissa branscher fortsatt är hårt drabbade av samhällets nedstängningsåtgärder, behövs det en förlängning av nuvarande villkor menar Svenskt Näringsliv, där Sveriges Bussföretag genom Transportföretagen är en av medlemsorganisationerna. Svenskt Näringsliv skrev den 26 oktober till regeringen och argumenterade för att nuvarande villkor för korttidsarbete bör förlängas under ytterligare ett halvår.

Så här långt har intervjuer publicerats med Klas Lidén på Charterbuss Resetjänst AB, Magnus Petersson på Trossö Buss och med Helen Bergh på MK Bussresor.

Sveriges Bussföretag, Transportföretagen och Svenskt Näringsliv säger alla att besked om nya regler behöver komma snabbt för att förhindra varsel i de mest drabbade företagen. I samband med en förlängning så bör även förtydliganden ske vad gäller så kallade bokföringsmässiga dispositioner som utdelningar, koncernbidrag mm. Detta eftersom existerande system omgärdas av frågetecken och oklarheter vad företag får göra eller ej i samband med att man uppbär stöd.