Nyhet

Viktigt för bussbranschen i EU-kommissionens arbetsprogram för 2021

Nyhet

Den 19 oktober publicerade EU-kommissionen sitt arbetsprogram inför året 2021. Som en del i arbetet för ökad transparens redogör EU-kommissionen varje år för vad den planerar att fokusera på under kommande år och här ingår både nya initiativ samt en redogörelse för regelförbättringsåtgärder och vilka tidigare förslag som dras tillbaka. Stort fokus inför 2021 är naturligtvis fortfarande på krishantering och åtgärder för återhämtning och uthållighet –Next Generation EU - riktat både mot medlemsstaterna och europeiska företag. På det här området förbereder Sveriges Bussföretag gemensamt med övriga förbund inom Transportföretagen ett eventuellt inspel.

Bland övriga initiativ är det ur bussbranschperspektiv värt att notera åtgärdspaketet ”Gröna given” – EU:s färdplan mot en mer hållbar ekonomi. Här finns till exempel revideringen av Energiskattedirektivet, som Sveriges Bussföretag är engagerade i på både nationell och europeisk nivå. Gröna given innehåller även planer för en ”Strategi för smart och hållbar mobilitet” och här kommer vi bland annat följa planerna för en revidering av direktivet om intelligenta transportsystem på vägtransportområdet.

EU-kommissionen fortsätter även sitt arbete för en påskyndad digitalisering, inklusive av transportsektorn; framförallt som en del i att uppnå hållbar ekonomisk utveckling. En ny strategi för ”Europas digitala decennium” kommer att lanseras tillsammans med ett nytt ”datapaket” med lagstiftningsinitiativ som syftar till att säkerställa en digital inre marknad. Sveriges Bussföretag bevakar även dessa initiativ.