Allt fler vill gå fordons- och transportprogrammet
Antalet elever som antagits till fordons- och transportprogrammet har ökat med 7 procent (229 fler elever) läsåret 2020/2021. Det visar färsk statistik från Skolverket. Det är ett fantastiskt besked för transportsektorn där behovet av förare och mekaniker är stort både på kort och på lång sikt.
Den stora efterfrågan på personal är en utmaning för transportsektorn att kunna växa och utvecklas hållbart. Fler måste utbilda sig till branschens yrken och gymnasieskolans fordons- och transportprogram har en avgörande roll. Under flera års tid vek intresset att söka programmet men stadigt ser trenden ut att vända, för fjärde läsåret i rad ökar antalet elever som sökt och blivit antagna till fordons- och transportprogrammet. Färsk statistik från Skolverket visar att det handlar om 7 procent fler elever för läsåret 2020/2021.
”Att elevantalet på gymnasieskolans fordons- och transportprogram ökar är ett viktigt besked för branschen. Ska transportsektorn kunna växa och utvecklas hållbart är en hållbar kompetensförsörjning en förutsättning. Transportsektorn är en framtidsbransch. Blir du en del av branschen får du vara med om en spännande förändringsresa, den tekniska utvecklingen kommer att ha stor betydelse för transporteffektiviteten och för miljön”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.
Transportföretagen har prioriterat kompetensförsörjning som en av sina största frågor. Den genomsyrar hela branschen för saknas personal till transporterna, stannar inte bara hjul och motorer utan hela samhället av.
Attraktiva utbildningar och kunskap och kännedom om branschens yrken har en avgörande betydelse för fler elever till utbildningarna. Transportföretagen arbetar därför bland annat med kommunikation, media, kampanjer, yrkestävlingar och skolbesök för att nå så många som möjligt om hur branschen ser ut i dag och om vilka yrken och utbildningar som finns.
”Att besöka skolor är ett sätt att berätta om transportbranschen och om drygt en vecka arrangerar vi Motorbranschens SM för att visa hur det är att arbeta inom just motorbranschen. För drygt två år sedan startade vi en ungdomssajt ”Vi kör” (vikor.nu) där vi riktar oss direkt till högstadieelever. Jag tror allt detta sammantaget spelar in i den vändande trenden”, säger Caj Luoma.
För att skapa attraktiva utbildningar behöver bransch och skola samarbeta på regional nivå – så att eleverna får med sig de kunskaper branschen efterfrågar i sin utbildning. Det i sin tur leder till ett ökat intresse till att utbilda sig inom branschen.
”Sverige växer och behovet av transporter likaså. Rekryteringsbehovet är stort både i dag men även på lång sikt. Attraktiva utbildningar med hög kvalitet spelar en avgörande roll för att elever ska välja gymnasieskolans fordons- och transportprogram”, avslutar Caj Luoma.