Nyhet

Omställningsstödet förlängs

Nyhet

Pandemin fortsätter att tynga stora delar av näringslivet, inte minst passagerartransporterna. Nu föreslås att omställningsstödet förlängs till månaderna maj, juni och juli 2020 för att dämpa effekterna.

Krisen har för stora delar av näringslivet fortsatt under sommaren, vilket också är en betydande säsong för stora delar av transportnäringen. Nu meddelar regeringen mot bakgrund av situationen att stödet förlängs med ytterligare tre månader.

”Att omställningsstödet nu förlängs är avgörande för persontransportsektorn. Även om den djupaste delen av krisen kanske är förbi är krisen långt ifrån över för många branscher. Passagerartrafiken tappade i mars, mer eller mindre över en natt, 80-90 procent av omsättningen. Och läget är inte så värst mycket bättre i dag", kommenterar Transportföretagens vd Marcus Dahlsten. 

Han fortsätter: 

”Det här är ingen vanlig kris, den slår brett mot i övrigt livskraftiga och sunda företag. För att inte behöva bygga upp stora delar av persontransportsektorn på nytt efter krisen måste stödinsatserna fortsätta och förlängningen av omställningsstödet är därför välkommen.”

Det här gäller: 

För att stöd ska beviljas för maj 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj 2019. För att stöd ska beviljas för juni och juli 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 50 procent jämfört med juni och juli 2019.

På samma sätt som tidigare ges omställningsstöd med 75 procent av det procentuella omsättningstappet, beräknat på företagets fasta kostnader för maj-juli 2020. För stödperioden maj 2020 ges omställningsstöd med högst 75 miljoner kronor per stödberättigat företag och för stödperioden juni och juli 2020 ges omställningsstöd med högst 150 miljoner kronor per stödberättigat företag.

Regeringen arbetar för att ändringarna ska kunna träda i kraft så snart som möjligt. Det befintliga omställningsstödet har godkänts av EU-kommissionen. Eftersom stödet nu utökas till nya perioder blir det ett nytt statsstöd, som måste godkännas av EU-kommissionen innan det får börja tillämpas.