Nyhet

Beslut om kompletterande sanktionsavgifter vid fusk med kör- och vilotider

Nyhet

I dag meddelade regeringen att den har fattat beslut om sanktionsavgifter för kompletterande regler gällande kör- och vilotider som tillämpas sedan den 20 augusti 2020.

Reglerna har sin bakgrund i det beslutade mobilitetspaketet, vars mål är att nå en mer rättvis konkurrens och ökad trafiksäkerhet inom transportsektorn i EU.

Bland bestämmelserna finns ett tydligare förbud mot att tillbringa ordinarie veckovilan i fordonet och krav på att åkerierna ska organisera verksamheten så att förarna regelbundet kan återvända hem. För att detta ska få genomslag har regeringen nu beslutat om sanktionsavgifter för de transportföretag som inte följer reglerna. 

Transportföretagen har i remissvar skrivit att vi anser att nivån på de föreslagna nya sanktionsavgifterna är rimliga i jämförelse med existerande sanktionsbestämmelser för olaga cabotage.

För att de nya kraven ska ha en effekt krävs dock även effektiva kontroller. Transportföretagen ser positivt på att utländska transportföretag ska betala sanktionsavgift omedelbart vid en vägkontroll.