Nyhet

Transportföretagen välkomnar förslag om ämnesbetyg i gymnasiet

Nyhet

I dag meddelade regeringen att de har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till ändringar i betygssystemet. Det skulle bland annat innebära att ämnesbetyg ersätter kursbetyg, något som välkomnas av Transportföretagen som arbetat för just detta.

I sitt pressmeddelande kring dagens besked skriver regeringen att dagens betygsystem, som grundar sig i att betyg ges efter varje kurs snarare än i ett ämne, leder till såväl ett fragmentiserat lärande som en upplevelse av orättvisa. Detta då enskilda prestationer får för stort genomslag i betygen.

”Nu tar vi ytterligare ett steg för att fortsätta höja kunskapsresultaten. Skolan behöver ett betygssystem som speglar faktiska kunskaper, främjar lärande och uppmuntrar elever att anstränga sig. Därför föreslår regeringen nu att ämnesbetyg införs och att en sammantagen bedömning görs vid betygssättning”, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Transportföretagen har, tillsammans med Svenskt Näringsliv, arbetat med denna fråga och ställer sig positiva till dagens besked:

”Vi menar att ämnesbetyg bättre speglar elevers faktiska kunskapsnivå. Införandet av ämnesbetyg innebär en bredare elevbedömning och vi kommer ifrån risken att elever, som av olika skäl, underpresterar under vissa perioder får kraftigt påverkade betyg. Samtidigt stimulerar skiftet till ämnesbetyg även ett livslångt lärande vilket är nödvändigt på dagens arbetsmarknad", säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.