Pressmeddelande

Glädjande att man har lyssnat på våra argument om företagsstöd

Pressmeddelande

De rekommendationer som regeringen införde den 8 december fick direkt effekt på Transportföretagens medlemsföretags verksamhet. Nu meddelar regeringen och oppositionen att de är överens om att återinföra de stöd som tidigare tagits bort. Transportföretagens Vd Marcus Dahlsten kommenterar detta.

- Det är glädjande att regeringen nu återinför de stöd som hjälpt många av transportföretagen, inte minst buss-, taxi- och flygföretag att överleva krisen i pandemins spår så här långt. Att finansminister Mikael Damberg så tydligt på dagens presskonferens markerade att även om regeringen ännu bara infört rekommendationer och inga skarpa restriktioner, så ser regeringen att det har haft effekt på människors beteenden och därmed lett till en nedgång i många företags verksamhet. Det är precis den argumentation vi och andra branscher inom persontransporter och besöksnäring haft. Det är bra att våra budskap nått fram. Vi behöver nu titta närmare på utformningen och nivåerna av förslagen, kommenterar Marcus Dahlsten, Vd Transportföretagen.

Transportföretagen har tidigare i veckan kontaktat näringsdepartementet mot bakgrund av det uppkomna läget. Nedan presenteras några av de fakta som Transportföretagen lagt fram som stöd för att stöden ska införas:

1. Åtgärder för säkra taxiresor har vidtagits men ett minskat nöjesliv och nedgång inom
besöksnäringen leder till färre körningar.
2. Minskat antal passagerare med flyg, tåg, färja och buss innebär färre viktiga körningar till större terminaler och stationer.
3. Från 1 december har omkring 20 procent av enskilda resenärer avbokat sig från
researrangemang med buss. Julresor bokas generellt väldigt sent och bokningsläget var redan innan avbokningarna på drygt hälften av 2019 års nivåer då nybokningar avstannade redan i oktober.
4. Från den 1 december har omkring en tredjedel av beställningstrafiken bokats av som en direkt följd av restriktionerna. Beställningstrafik med buss körs bland annat för företag som ska ha julfest, bjuda på julbord eller ha konferens i samband med årsskiftet. Många av bussarna inom segmentet kör också ersättning för tågtrafik som inte rullar, för förstärkning i kollektivtrafik vid belastning och trängsel etc.
5. Flygföretagen bedömer marknadsutsikterna som osäkra. Från den 1 december har nya eller återinförda reserestriktioner införts runt om i världen vilket har påverkat bokningsläget negativt främst för utrikestrafiken. Flera EU-stater har t.ex. infört krav på negativt covid-19-test utöver det EU-harmoniserade vaccinationsbeviset för inresa.
6. Efter regeringens besked den 8 december har även inrikestrafiken påverkats negativt.
7. Som en konsekvens av minskat resande gör flygbolag justeringar i trafikprogrammet för perioden efter jul- och nyårshelgerna vilket medför att tillgängligheten försämras.
8. Eurocontrols siffror över flygtrafiken på Arlanda flygplats visar att den stegvisa trafikuppgången bröts i november för att sedan åter minska. Antalet rörelser ligger nu cirka 35–40 procent under 2019 års nivåer.

Kontakta gärna pressansvarig för mer kommentarer kring stöd eller läget inom transportnäringen.