Nyhet

Flyget engagerar remissinstanserna till Trafikverkets inriktningsunderlag

Nyhet

Transportföretagen har lämnat ett sammanhållet remissvar angående Trafikverkets inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturplanering. När det gäller flyg beklagar Transportföretagen att satsningar på luftfart saknas trots flygets hållbarhetsarbete och betydelse för tillgänglighet.

Remissen är nu avslutad och många tunga remissinstanser har bidragit med viktiga inspel gällande flyget. Det visar den remissammanställning som Transportföretagen – Flyg tagit fram.

”Mitt samlade intryck efter genomläsning av remissvaren är att det finns ett stort stöd för flyget som en del av ett sammanhållet transportnätverk. Dels om flygets betydelse för näringslivet i hela landet, dels betydelsen av flyget för Sverige i världen. Samtidigt delar många tunga remissinstanser Transportföretagens bedömning att Trafikverkets underlag har brister när det gäller prognoser och luftfartens infrastruktur”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg.

Flera remissinstanser framhåller flygplatsens funktion som nav i transportsystemet. Därför behöver flygplatserna goda väg- och järnvägsförbindelser som främjar byten mellan olika trafikslag och underlättar kollektivtrafik. Flygplatser behöver även inkluderas med stationslägen när ny järnväg planeras. Det är också tydligt att landets regionala flygplatser är viktiga för det lokala näringslivet, särskilt för exportindustrin och besöksnäringen. 

”Flera statliga och regionala remissinstanser är påtagligt oroliga för coronapandemins påverkan. Krisen har slagit undan benen för flygbranschens möjligheter att på kort sikt bära alla kostnader för sin infrastruktur samtidigt som Sverige behöver flyget för att hålla ihop landets långa avstånd. Flygets hållbarhetsarbete får också starkt stöd och uppmuntran av remissinstanserna och det gläder mig särskilt att många tydligt ser bilden av ett fossilfritt flyg framför sig”, fortsätter Fredrik Kämpfe.

Nästa steg är att regeringen ska överlämna en infrastrukturproposition till riksdagen den 8 april. Transportföretagen – Flyg hoppas att regeringen lyssnar på remissinstanserna och på ett tydligare sätt inkluderar luftfart i infrastrukturplaneringen framöver.

”Utan en aktiv luftfartspolitik går det inte att leva, bo och driva företag i hela landet. En sådan utveckling riskerar att dra isär Sverige och permanent skada samhällsberedskapen för samhällsviktigt flyg. Efter avslutad remiss har regeringen nu ett bra underlag som grund för att prioritera även flyget i infrastrukturpropositionen”, avslutar Fredrik Kämpfe.

Sammanställningen är gjord av Transportföretagen - Flyg och samtliga remissvar är tillgängliga i sin helhet på Infrastrukturdepartementets hemsida.

Läs sammanställningen här