Nyhet

Formellt regeringsbeslut förlänger YKB

Nyhet

Nu har ett formellt regeringsbeslut fattats om att förlänga YKB efter riksdagens omröstning i förra veckan. Utöver förlängd giltighet av YKB tillåts även distansutbildning under hela fortbildningen.

Frågan har varit akut för både åkerier och bussföretag och regeringsbeslutet är därför välkommet. Giltighetstiden för YKB (yrkeskompetensbevis) vars giltighet löper ut under perioden 1 februari till 31 juli 2021 förlängs med sex månader.

De förare vars bevis går ut tidigare, den 1 november 2020 till den 31 januari 2021, undantas från kravet på att genomgå en fortbildning under sex månader räknat från den dag deras YKB gick ut.

Samtidigt kvarstår ett starkt önskemål om en fortsatt förlängning året ut.

”Coronapandemins effekter på både transporterna och på utbildningssystemet innebär att en återhämtning kommer att ta tid. En fortsatt svår pandemisituation innebär hög sannolikhet för att det bildas en utbildningsskuld längre fram i år som kan innebära svårigheter för både företag och anställda. Därför vill vi se en förlängning av YKB året ut”, framhåller Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Utöver förlängd giltighet för YKB ger regeringens beslut rätten att under perioden 1 februari till denb 31 juli 2021 genomföra all fortbildning på distans.

”Regeringens besked om distansutbildning är viktigt men vi vill se distansutbildning som en permanent möjlighet?”, avslutar Caj Luoma.