Nyhet

Ny rapport: Vägen till fossilfritt flyg är utpekad!

Nyhet

Nu släpps rapporten “Vägen till ett fossilfritt flyg 2045”, framtagen inom ramen för innovationsklustret Fossilfritt flyg 2045. 

Transportföretagen har tillsammans med andra aktörer inom flyg-, drivmedels- och besöksnäringen bidragit i arbetet med rapporten.

Rapporten hänger ihop med, och kompletterar, flygbranschens färdplan för fossilfri konkurrenskraft inom regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige som visar hur allt inrikesflyg kan fossilfritt 2030 samt hur allt flyg som startar från Sverige kan vara fossilfritt 2045.  

”Vi är mycket glada över att rapporten nu är publicerad och hoppas att den får stor spridning. Vår fossilfria färdplan gav oss kartan, nu har vi beskrivit hela vägen som tar oss till slutmålet fossilfritt flyg. Med rapporten som nytt underlag kan vi fortsätta arbetet med större precision än tidigare”, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen – Flyg.

”Flygets övergång till fossilfrihet kommer att vila på flera olika drivmedel – biodrivmedel, andra förnybara drivmedel, vätgas och el. Denna bild delas av många internationella experter vilket ger processen hög trovärdighet och styrka. Jag är säker på att rapporten, som även finns på engelska, kommer att uppmärksammas även utanför landets gränser”, säger Fredrik Kämpfe.

Under arbetets gång har tre olika områden identifierats som samtliga är avgörande för att flyget ska bli fossilfritt. Det handlar om marknadsutveckling för hållbart flytande drivmedel, marknadsutveckling mot slutkunden samt utveckling av alternativa tekniker. Dessa områden har sedan brutits ned i en tidslinje som beskriver det önskade läget, behov av investeringar, affärsförutsättningar på marknaden, forskning och utveckling samt kritiska förutsättningar under perioderna 2020-2025, 2025-2030 samt 2030-2045 med målet om att nå ett fossilfritt flyg 2045.

”Att bidra till klimatmålen är en självklarhet för flyget i Sverige. Med rapporten som grund har vi nu brutit ned i delsegment vad som behöver göras, när det behöver göras samt av vilken aktör. För att nå hela vägen krävs att samtliga aktörer arbetar för ett mer hållbart flyg och att vi satsar på flyget som en naturlig och viktig del av transportsystemet. Transportföretagen ser fram emot att fortsätta resan mot fossilfrihet tillsammans med alla andra som brinner för hållbara transporter”, avslutar Fredrik Kämpfe.

*Fossilfritt flyg är en tvåårig satsning som finansierats bland annat genom Energimyndigheten. Målet för Fossilfritt Flyg 2045 är att skapa en långsiktig nationell plattform som samlar aktörer kring flyget och verkar i synergi med redan etablerade och framgångsrika forsknings- och innovationsmiljöer.

Läs rapporten här