Nyhet

Transportnäringens behov behöver speglas hos växande Yrkeshögskola

Nyhet

I går presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan resultaten av den senaste ansökningsomgången inom Yrkeshögskolan. Det är värdefullt att Yrkeshögskolan växer, samtidigt behöver transportnäringens utbildningsantal växa.

Transportnäringen har beviljats 15 utbildningsstarter inom logistik, sjöfart och flyg. Det är viktigt att antalet utbildningsplatser – sett till innehåll och numerär – speglar transportsektorns behov både i dag men även på längre sikt.

Transportnäringen har trots det rådande pandemiläget ett långsiktigt och omfattande rekryteringsbehov. Yrkeshögskolan fyller därför en viktig funktion för kompetensutveckling eller karriärsbyte.

”Yrkeshögskolan fyller en viktig roll för transportnäringens kompetensförsörjning, för fortbildning och kompetensutveckling idag och i framtiden. Det är viktigt att antalet utbildningar speglar behovet”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Yrkeshögskolans totala utbud av utbildningsplatser har ökat med 12 procent jämfört med 2020, det är välkommet. Men samtidigt är det viktigt att antalet utbildningsplatser för transportnäringens del växer.

”Transportföretagen arbetar aktivt med att utöka antalet utbildningsplatser riktade till transportnäringen på yrkeshögskolenivå men även med att stimulera nya utbildningar som svarar mot en transportnäring i förändring”, avslutar Caj Luoma.

Läs mer https://www.myh.se/Nyhetsrum/Nyheter/2021/Yrkeshogskolan-fortsatter-att-vaxa-/