Nyhet

Riksdagsbeslut förlänger YKB

Nyhet

I dag har riksdagen beslutat om att förlänga giltigheten på yrkeskompetensbevisen, YKB för landets yrkesförare med sex månader. Transportföretagen har arbetat aktivt med att uppmärksamma den akuta situation landets åkerinäring och bussförare stått inför, då de riskerat att inte kunna förnya sina YKB till följd av pandemiläget.

Beskedet är därför mycket välkommet. Men förlängningen hade gärna fått vara året ut eftersom konsekvenserna av pandemin kommer vara längre än till sommaren.

Transportföretagen var tidigt ute med att uppmärksamma om behovet av att förlänga YKB på grund av coronapandemin. När den andra vågen innebar nya restriktioner blev det omöjligt att arrangera utbildningar för att förlänga yrkesförarnas YKB – en situation som kunde innebära att fler än 100 000 förare skulle förlora rätten att utföra yrkesmässiga transporter. Dagens besked om att förlänga yrkeskompetensbevisens giltighetstid är därför mycket välkommet.

”Beskedet om en förlängning av YKB är mycket välkommet. Situationen har varit akut och detta hade inte bara kunnat drabba bussföretag och åkerier utan hela samhället då transporter till industrin, livsmedelsförsörjningen och medicinleveranser liksom persontransporter med buss riskerat stanna upp”, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

Enligt beslutet ges regeringen rätt att förlänga giltighetstiden för yrkesbevis vars giltighetstid upphör under perioden 1 februari-31 juli 2021. De förare vars bevis går ut tidigare, 1 november 2020-31 januari 2021, ska undantas från kravet på att genomgå en fortbildning. Det gäller under sex månader från det att beviset löper ut. Dagens beslut innebär också att distansutbildning tillåts under hela fortbildningen fram till och med 31 juli.

Lagändringarna börjar gälla den 1 februari 2021 och upphör den 1 augusti 2021.

Men det finns medskick till dagens riksdagsbeslut.”Eftersom konsekvenserna av pandemin med hög sannolikhet inte kommer att vara avklarade till sommaren hade Transportföretagen velat se en förlängning av YKB till den 31 december 2021. Vidare menar vi att möjligheten till distansutbildning ska permanentas, avslutar Caj Luoma.

Läs mer om beskedet på riksdagen här