Nyhet

Beklagligt avgörande i EU-domstolen om flygpassagerares rättigheter

Nyhet

EU-domstolen har idag mycket oväntat meddelat en dom i fråga om vilket ansvar ett flygbolag har för att ersätta passagerare enligt förordning (EU) nr 261/2004 om flygpassagerares rättigheter vid strejk. EU-domstolen har valt att inte gå på generaladvokatens linje.

”Det är olyckligt att EU-domstolen går emot generaladvokatens yttrande utan att ta hänsyn till att flygbolaget i den här konflikten inte haft kontroll över händelseförloppet. En arbetsmarknadskonflikt där ena parten ensidigt avbryter förhandlingen bör utgöra en extraordinär omständighet enligt EU:s flygpassagerarförordning. Jag är rädd för att domen kan få konsekvenser för flygbolag i hela Europa”, kommenterar Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Det var i januari 2020 som Attunda tingsrätt begärde förhandsavgörande om tolkningen av uttrycket ”extraordinära omständigheter” av EU-domstolen i en tvist om ersättning för inställt flyg i samband med en strejk av SAS piloter 2019.

Centralt i målet har varit tolkningen av extraordinär omständighet enligt EU:s flygpassagerarförordning som innebär att ett flygbolag inte behöver betala särskild ersättning till passagerare som fått sitt flyg inställt med anledning av strejken.

Tingsrätten bedömde att det saknas vägledande avgöranden från EU-domstolen i fråga om en lagenligt inledd strejk utgör en ”extraordinär omständighet” och vilken betydelse, om någon, som ska tillmätas bland annat arbetsorganisationers krav och parternas inställning till olika förlikningsförslag från medlare i samband med konflikten.

”EU-domstolens dom är olycklig såtillvida att den innebär att flygbolag får svårt att freda sig för orealistiska krav. En följd kan bli att flygbolag tvingas att ställa in flygningar 14 dagar i förväg när risk för strejk föreligger och det är inte realistiskt. Regeringen måste nu snarast agera i den pågående omförhandlingen av EU:s flygpassagerarförordning för att återställa balansen”, avslutar Marcus Dahlsten.