Nyhet

Möte med Tillväxtverket om långa handläggningstider för korttidsstöd

Nyhet

Under föregående veckan träffade Transportföretagens vd Marcus Dahlsten Tillväxtverkets överdirektör Francisca Ramsberg för att diskutera bland annat de fortsatt långa handläggningstiderna för korttidsstödet. Bakgrunden till mötet var ett brev från Transportföretagen till myndigheten.

I brevet beskrivs de svårigheter som medlemsföretagen upplever eftersom de fortfarande väntar på utbetalningar för korttidsstöd för 2020 och 2021.

Här kan ni läsa ett tidigare reportage om ett av medlemsföretagen som väntar på 23 miljoner kronor från Tillväxtverket. Företagen blöder i väntan på utbetalningar: ”Vi får göra likviditetsprognoser för vad som händer om vi får eller inte får pengarna” - Transportföretagen (transportforetagen.se)

Transportföretagen underströk de svårigheter de långa handläggningstiderna innebär för våra medlemsföretag

På mötet gick Tillväxtverket igenom läget för handläggningen av korttidsstödet. De allra flesta företag i transportbranschen har nu fått beslut om preliminärt stöd. Handläggningen av stödet för den sista perioden (juli – september 2021) har gått enligt plan. Innan årsskiftet var 80 procent av dessa ansökningar beslutade. Tillväxtverket prioriterar för tillfället tre områden; kortade handläggningstider, förbättrad kunderinteraktion och överklagade ärenden.

– Det var ett bra möte. Transportföretagen underströk de svårigheter de långa handläggningstiderna innebär för våra medlemsföretag och Tillväxtverket intygade att de jobbar hårt med att komma tillrätta med de problemen. De prioriterar ansökningar med beslut om utbetalning framför beslut om inbetalningar och de har genomfört flera åtgärder för att korta handläggningstiderna, bland annat ökad personalstyrka med förstärkning av nyckelkompetenser.

En annan kontroversiell fråga för handläggningen har varit krav på återbetalning av stödet på grund av sen avstämning. Lagen har varit utformad som att om avstämning inte genomförs i tid ska hela stödet betalas tillbaka. Detta har i princip tillämpats utan undantag och många företag har drabbats av återkrav på hela beloppet med stora konsekvenser för både förtag och anställda.

Efter en regeländring kan företag som har blivit återbetalningsskyldiga i vissa fall lämna in en ny anmälan om avstämning. Detta kan göras under perioden januari – 30 april 2022.

Här kan ni läsa mer om hur man gör en ny anmälan om avstämning och vad som gäller för företag som valde att överklaga Tillväxtverkets återkravsbeslut.

Ny anmälan om avstämning - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)