Nyhet

Ta inte ut fordonsskatt för avställda fordon även om de står stilla mindre än 15 dagar

Nyhet

Foto: Högbergs Bussresor

Transportföretagen har med anledning av regeringens återinförda restriktioner idag sänt in ett nygammalt förslag till Finansdepartementet om att fordonsskatt inte ska tas ut för avställda fordon, även om avställningen varar mindre än 15 dagar. Detta föreslås att gälla fordon ägda av företag och som används i yrkesmässig trafik.

Att kunna ställa av fordonen minskar kostnaderna både vad gäller fordonsskatt och försäkring vilket vore en välkommen lättnad för de företag som fortfarande har det mycket tufft i spåren av pandemin.

Förslaget skapar en större flexibilitet för företag som har fordon avställda att kunna ta uppdrag med kort varsel och berör framför allt buss-, taxi- och hyrbilsföretag. Transportföretagen sände redan i mars 2020, under inledningen av pandemin, in samma förslag till berörda departement och myndigheter. Beslutet ligger formellt sett hos riksdagen då det krävs ändringar av vägtrafikskattelagen.  

Transportföretagen menar att pandemin har aktualiserat frågan, men att tidsgränsen bör slopas permanent och inte som en tillfällig åtgärd. Detta eftersom dagens digitala verktyg möjliggör att den administrativa hanteringen av avställda fordon kan göras enklare och för att fordonsflottan då kan nyttjas optimalt vilket är bra för både samhälle och företag.