Nyhet

Transportstyrelsens nya vägledning avseende cabotagetransporter och kombinerade transporter är klar

Nyhet

I förra veckan kom Transportstyrelsen med sin nya vägledning för cabotagetransporter och kombitransporter.  Vägledningen beskriver hur Transportstyrelsen tillämpar reglerna om cabotagetransporter och kombinerade transporter. Andra myndigheter kan ha avvikande åsikter och det är slutligen rättspraxis som avgör hur reglerna ska tillämpas.

Ändringarna jämfört med tidigare vägledning är i korthet följande:

  • Det klargörs att cabotagereglerna gäller även för kombinerade transporter som uteslutande utförs i Sverige.
  • Regler för cabotagetransporter har uppdaterats – det finns en fyradagars karensperiod för cabotagetransporter. Vidare framgår krav på att bevismaterial ska uppvisas i samband med vägkontrollen. 
  • Ett nytt avsnitt om beräkning av tidsperioder har förts in. Förutom Transportstyrelsens tolkningar ges även exempel på hur dagarna räknas vid olika perioder.
  • Avsnittet om vilka transporter som kan leda till sanktionsavgifter är uppdaterat så att det framgår vilka krav på på bevis som krävs för att styrka karensperioden för cabotagetransporter.
  • Avsnitt 4, som redovisar Transportstyrelsens tolkningar, innehåller tre nya punkter. En punkt som handlar om när i tid cabotagetransporter kan påbörjas efter en inkommande internationell godstransport och två punkter som redovisar vilken uppfattning myndigheten har i fråga om det nya kravet på att i vissa fall uppvisa bevismaterial även för transporter som utförts innan den internationellt inkommande godstransporten. 
  • Förtydligande om vad som gäller för förartillstånd och medborgare i tredjeland.
  • Klargörande att sanktionsavgift inte ska påföras när det gäller transportörer från Storbritannien som utför transport enligt Brexitavtalet.

Vägledningen i sin helhet hittar du här