Pressmeddelande

Västsverige bäst på att rekrytera till motorbranschen

Pressmeddelande

Det har länge funnits ett stort rekryteringsbehov inom motorbranschen, men enligt Transportföretagens nya rapport är kompetensbehovet högre än någonsin. I Västsverige är man dock bäst i klassen på att rekrytera, bara 39 procent har svårt att rekrytera jämfört med 95 procent i Stockholm. Totalt i hela landet handlar det om 6 800 personer som behöver rekryteras under en treårsperiod, det är den högsta siffran som Transportföretagen uppmätt sedan mätningen startade.

En positiv del av rapporten Tempen på motorbranschen som Transportföretagen tagit fram är att andelen kvinnor i motorbranschen ökar. Totalt 12% av de anställda i de undersökta yrkena är kvinnor i Västsverige, vilket är en positiv trend från tidigare år. Genomsnittet ligger på 10%.  

– Motorbranschen har under senare år genomgått en stor modernisering och förändring genom teknikutveckling och digitalisering. Det gör branschen i flera avseenden mera attraktiv och skapar dessutom ökad jämställdhet. Fler behöver få kännedom om detta särskilt nu när gymnasievalet står öppet. Motorbranschen erbjuder goda karriärmöjlighet, möjlighet att arbeta utomlands och att få vara med om den spännande teknikutveckling som sker, säger Caj Luoma. 

Elever som gått ut gymnasieskolans fordons- och transportprogram är hett eftertraktade på arbetsmarknaden och får i regel jobb direkt efter examen. Nästan 70% av studenterna har en etablerad ställning på arbetsmarknaden redan ett år efter avslutade gymnasiestudier, menar Transportföretagen. Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram. 

Kontakta gärna pressansvarig för kontakt med företag som kan berätta om detta

– När yrkestrafiken påverkas finns risk för störningar i transportsystemet, med exempelvis uteblivna leveranser eller stopp inom industrin som följd, fortsätter Caj.

– Om företagen inte hittar personal med relevant utbildning kan följderna bli allvarliga för hela samhället. Svårigheterna att hitta personal med relevant utbildning begränsar företagens möjlighet att kunna utvecklas och därmed också deras möjligheter att investera i ny teknik och att växa, säger Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning på Transportföretagen. 

Det här behövs enligt Transportföretagen: 

  • Öka ungas intresse för fordons- och transportprogrammet. Det behövs långsiktiga och offentliga satsningar som bidrar till att förändra bilden av yrkesutbildningar. ​ 
  • Utbildningskvaliteten behöver stärkas. Genom att initiera och stärka samverkan mellan gymnasieskolor och företag i motorbranschen höjs utbildningskvaliteten.​ 
  • Antalet platser inom vuxenutbildningen måste öka.  
  • Fortsatt offentlig stöttning, utveckling och implementering av valideringssystem och yrkesprov.​ 
  • Integrerad körkortsutbildning för elever i gymnasieskolan – körkort utökar anställningsbarheten för ungdomarna.​ 
  • En dimensionering av utbildningssystemet måste anpassas till de faktiska rekryteringsbehoven i transportnäringen.  ​​ 
  • Inkludera automatisk högskolebehörighet i gymnasieskolans yrkesutbildningar. ​​