Pressmeddelande

Arbetsmarknadens behov ska styra gymnasial utbildning – Regeringen får högt betyg

Pressmeddelande

Regeringen lägger idag fram ett lagförslag där arbetsmarknadens behov ska få större betydelse när utbildningsinriktningar och antal platser inom gymnasial utbildning dimensioneras.

Förslaget bygger på den så kallade dimensioneringsutredningen som kom sommaren 2020 och är nästa steg i arbetet för en mer effektiv kompetensförsörjning i Sverige.

- Plötsligt händer det! På kort tid har vi sett tre initiativ från regeringen som vi verkligen välkomnar. Det rör satsning på validering, införandet av högskolebehörighet för yrkesutbildningar och nu idag ett lagförslag om dimensionering av gymnasial utbildning. Det är mycket glädjande och jag tycker regeringen förtjänar A i betyg när det gäller dimensionering och högskolebehörighet, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning.

Transportföretagen har tillsammans med Svenskt Näringsliv och andra delar av näringslivet varit mycket aktiva i frågan om dimensionering under lång tid.

Lagförslaget innebär bland annat att;

  • Arbetsmarknadens behov ska få betydelse vid planering och dimensionering av vissa utbildningar inom gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning (komvux)
  • Kommunerna ska samverka genom avtal med minst två andra kommuner om planering, dimensionering och erbjudande av utbildning i ett primärt samverkansområde
  • Ett nytt godkännande av en ansökan som huvudman för gymnasieskolan ska förutsätta att utbildningen i fråga bidrar till att dels möta ungdomars efterfrågan, dels fylla ett arbetsmarknadsbehov

Målsättningen är glasklar – förslaget ska underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden och förbättra kompetensförsörjningen.

- En av transportsektorns stora utmaningar är framtidens kompetensförsörjning. Att i ljuset av det få ett gymnasialt system som bättre svarar mot framtidens behov på arbetsmarknaden är mycket välkommet. Samtidigt saknas inte utmaningar med lagförslaget. En implementering liksom löpande uppföljning av ett dimensionerat system kommer att kräva mycket på myndighetsnivån.

- För att dagens lagförslag ska göra skillnad när det gäller transportsektorns kompetensförsörjning är det flera saker som saker som ska falla på plats. En central del är – såväl centralt som regionalt – relevanta bedömningar av branschens framtida kompetensbehov. Det innebär att vi som branschföreträdare behöver jobba mycket nära frågan om dimensionering, avslutar Caj Luoma.

De ändringar som behövs i skollagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 och tillämpas i fråga om utbildning som påbörjas 2025.

Mer information om lagförslaget finns här; Dimensionering av gymnasial utbildning för bättre kompetensförsörjning - Regeringen.se