Nyhet

Hon vill ge röst åt familjeföretagen

Nyhet

Helen Bergh är ägare på MK Bussresor med lång erfarenhet från bussbranschen och sitter med i Sveriges Bussresors styrelse. Hon är ny medlem i Svenskt Näringsliv SME-kommitté, som bland annat representerar branscherna industri, handel, hotell, transport och bygg.

Sveriges Näringsliv består till stor del av små och medelstora företag och frågor som är viktiga för SME-företagen hanteras av SME-kommittén, som är en rådgivande funktion till styrelsen och vd. Vi träffar den nya ledamoten för att prata om vad det innebär för henne att gå med i kommittén.

Vem är Helen Bergh?

Jag är en 55-årig ”tjej” från Skara, och driver MK bussresor tillsammans med min man Mikael. Numera bor jag delvis på Gotland även om hemmaorten är Skara. Jag har varit aktiv i Sveriges Bussföretag i många år och där sitter jag med i styrelsen. Jag sitter även med arbetsgruppen  Turbo, som jobbar med turist-och beställningsfrågor.

Vad gör du om dagarna?

Just nu jobbar jag så mycket jag orkar och hinner med våra olika bolag, och efter dom jobbiga och tråkiga pandemiåren känns det skönt att ha fullt upp igen. Förutom MK bussresor och MK Buss, där vi kör våra egna paketresor och ordnar med diverse beställningsresor, har vi mycket verksamhet på Gotland. Sedan förra året driver vi tillsammans med våra barn och deras respektive en semesteranläggning, Björkhaga strandby, med både camping, stuguthyrning, restaurang och pool. Dessutom har vi nu en buss över på ön som kör beställningsresor och kryssningsresenärer – så dem kommande månaderna är det mer än fullt upp.

Hur känns det att ha blivit invald i SME-kommittén?

Det känns hedrande och spännande. Jag vet ju att uppdraget kräver både tid och engagemang, men det är också en fantastisk möjlighet att utvecklas. Så det känns verkligen roligt och jag ser fram emot att få delta i mitt första möte senare i juni.   

Hur ser du på rollen i SME-kommittén?

Jag hoppas att jag ska kunna vara med och påverka politiken, för vi har stora utmaningar framför oss. Med erfarenheter från både bussbranschen men också från att driva ett mindre familjeföretag, kanske jag kan beskriva våra problem och hinder – men också våra möjligheter.

Vilka frågor är viktiga för dig att lyfta fram?

Självklart är miljön viktig, och hur vi ska kunna nå dem viktiga klimatmålen inom transportbranschen. Men också regelförenkling, då det påverkar många företag i olika branscher. Vi som till exempel kör turistbuss i Europa har en mängd komplicerade regelverk att ta hänsyn. Det måste bli enklare att anställa och vi behöver också vara med och påverka unga, så dem intresserar sig för att arbeta i transportsektorn.

Läs mer om Svenskt Närinslivs SME-kommitté