Nyhet

Det finns ingen transportsnål framtid

Nyhet

Framtidens samhälle är inte transportsnålt. Behovet av att förflytta människor och varor kommer att fortsätta öka i en alltmer sammankopplad värld. Framtiden är däremot transportsmart. Just nu omprövas gamla sanningar och nya lösningar uppstår.

Med sina över 9000 medlemsföretag på havet, i luften, på vägarna och på spåren, samlar Transportföretagen den svenska transportnäringens aktörer. Och det bubblar av innovationskraft i branschen: just nu sker en ojämförlig omställning med målet att skapa ännu mer hållbara och smarta transportlösningar.

–       De allra flesta företagen utvecklar, förändrar och omprövar sina verksamheter och tar hjälp av ny teknik, forskning och innovation. Min bild är att det pågår ett förändringsarbete i alla branscher inom Transportföretagen. Tittar man på exempelvis klimatmålen vet vi att det påverkar alla verksamheter och att det finns en stor medvetenhet hos våra medlemsföretag om att arbetet här måste fortgå om vi ska vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.  

Hela vår bild av vad transporter är måste omprövas

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef för Transportföretagen, instämmer i bilden av att transportnäringen just nu stöps om för att ta plats i morgondagens samhälle:

–       Vi befinner oss i en omställningstid. Hela vår bild av vad transporter är måste omprövas. I dag bygger vi samhället för att undvika buller och utsläpp men morgondagens transporter är tysta och rena. När vi nu skapar morgondagens samhälle kan vi inte göra det genom att utgå ifrån gårdagens problem, det måste ske med framtiden i sikte.

Och transporternas roll kommer inte att minska i det nya samhälle som håller på att uppstå, menar Marcus Dahlsten:

–       Vi har en framtid som kommer att innebära fler transporter – dels av det enkla skälet att jag tror att vi kommer ha en ökad handel inom landet, dels för att det kommer att ske en ökning i såväl import som export. Lägg till det ett ökat resande samtidigt som vi dessutom blir allt fler människor som behöver transportera oss eller våra varor på ett eller annat sätt.

Samtidigt, menar Tina Thorsell, finns en oroande politisk tendens att prata i termer av gamla sanningar, vilket på sikt kan lägga krokben för utvecklingen snarare än att gynna omställningen:

–       Det finns en oroande attityd hos många politiker att sträva mot ett transportsnålt samhälle. Det riskerar att bygga bort välfärd och utveckling och att driva samhällsutvecklingen i fel riktning. Transporternas roll är att knyta ihop människor med varandra och med varor. Transporter är därigenom en förutsättning för att exempelvis kunna bibehålla samma levnadsvillkor på landsbygden som i städerna. En sanning som kommer att bestå är att handel och möten även fortsättningsvis är grunden för civilisation och välstånd.