Nyhet

Ett ögonblick – Anna Grönlund efter Busstorget

Nyhet

Förra veckan samlade sig den efter pandemin sargade turistbussbranschen återigen för branschdagarna Busstorget. Och det i en tid när normaliteten så sakteliga kryper tillbaka in över världen. Vi passade därför på att ställa tre snabba frågor till Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen.
 
Hur var det att kunna träffas igen under något så när normala former?
 
– Det var härligt att få träffa medlemsföretag och branschkollegor i verkligheten! Sorlet i salen mellan programpassen, alla glada samtal under fikor, luncher och middagar värmde ända in i själen. Det var tydligt att många som drabbats hårt av pandemin hade behov av att höra hur kollegorna mådde, hur andra klarat sig och hur man såg på framtiden.
 
Vad samtalades det egentligen om på golvet?
 
– Mycket handlade om vad man gjort för att övervinna krisen i pandemins spår – dragit ner, sålt av, sökt stöd. Men också berättelser om de som lyckats hitta alternativa verksamheter. Självklart berördes också det oroliga världsläget och dess konsekvenser på bland annat drivmedel. Och många ville lufta idéer och spaningar inför framtiden – Busstorget samlade ju en mängd entreprenörer och företagare som vill framåt och vidare nu!
 
Hur är stämningen i branschen nu – ser man på framtiden med tillförsiktig eller fortsatt försiktighet?
 
– Oron är ännu stor. Kämpaglöden är större och många har pratat med kunder som verkligen längtar efter och vill resa igen! Många bussföretag och bussresearrangörer märkte av ett ökat bokningsläge och ett ökat tryck när coronarestriktionerna hävdes. Men, efter Rysslands invasion av Ukraina var det många kunder som avbokade eller sköt fram resor och evenemang.