Nyhet

Nya krav på hastighetsefterlevnad i Trafikverkets entreprenadupphandlingar

Nyhet

Transportköpare har både ansvar och möjlighet att bidra till en lugnare trafikrytm anser Trafikverket.

Foto: Mostphotos

Från och med den 15 mars har Trafikverket skärpt kraven på hastighetsefterlevnad i deras entreprenadupphandlingar. 

-Trafikverket handlar upp entreprenader för cirka 37 miljarder kronor varje år. Det gör oss till en stor aktör, som kan påverka utvecklingen, säger Anna Tunmarker, ansvarig för Trafikverkets arbete med hållbara hastigheter.

Det var i oktober 2021 som Trafikverket beslutade om en färdplan för ett stegvis införande av krav på redovisning av hastighetsefterlevnad i entreprenader.  Första steget är nu att det införs ett krav på metoder, rutiner eller system för att säkerställa hastighetsefterlevnad vid transporter i entreprenader. 

Under året kommer de också inleda två pilotprojekt som innehåller krav på mätning och redovisning av hastighetsefterlevnad på aggregerad nivå.

Med erfarenheterna från pilotprojekten avser Trafikverket under 2023 att införa krav på redovisning av hastighetsefterlevnad på aggregerad nivå för transnporter i entreprenader. 

-Pilotprojekten är viktiga för att vi på Trafikverket ska få erfarenheter som ska stödja implementeringen av nästa kravnivå, säger Johanna Sundqvist, samordnare för Trafikverkets interna arbete kring färdplanen.