Nyhet

Kvalifikationskrav för manskapsrollerna nu på plats

Nyhet

Transportföretagen har tidigare tagit fram kvalifikationskrav för olika yrkesroller inom transportnäringen. Nu finns kvalifikationskrav även för manskapsrollerna till sjöss.

Under förra året startades arbetet med att ta fram kvalifikationskrav (även kallade branschkrav) för manskapsrollerna inom sjöfarten och nu är de färdigställda. Kvalifikationskraven innehåller en beskrivning av de färdigheter, förmåga till ansvar och självständighet samt kunskaper som en elev ska ha med sig från gymnasieskolans sjöfartsutbildning för att vara anställningsbar.

–        Kvalifikationskraven ger oss möjlighet att vara tydligare beställare av vad branschen vill av utbildningssystemet. Kvalifikationskraven är en viktigt för att säkerställa relevansen på utbildningarna samtidigt som de ger eleverna en signal om vad branschen efterfrågar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagens.

Kvalifikationerna beskriver branschens krav på kompetens för yrkesrollerna matros och befaren maskinpersonal (motorman). Framtagningsarbetet har skett i samverkan med ett urval av representanter från branschens företag, som alla bidragit med sakkunskap kring de kompetenser som kvalifikationerna omfattar och beskriver. Kvalifikationskraven har också förankrats med arbetstagarparten.

I framtagningsarbetet har även STCW-konventionens krav på kompetens beaktats. Generellt kan sägas att kvalifikationskraven är betydligt mer omfattande än de krav som STCW-konventionen ställer för de båda yrkesrollerna.

Kvalifikationskraven har nu presenterats för maskin- respektive däckslärarna på sjöfartsut-bildningarna och de har mottagits mycket väl. Även Skolverket och Arbetsförmedlingen Sjöfart har fått en genomgång av materialet.

Dokumentationen finns att hämta här.