Nyhet

Nu startar vi branschdialog med Arbetsförmedlingen

Nyhet

Transportföretagen har länge lyft vikten av arbetsmarknadsutbildningar inom bussföraryrket. Nu startar dessa upp igen efter en tids stopp och intresset beräknas bli stort. I samband med detta planerar Transportföretagen att genomföra sex branschdialoger runt om i Sverige gentemot AF:s handläggare och leverantörsuppföljare, för att öka kompetensen hos handläggarna om bussbranschens behov och vilka kompetenser en bussförare behöver ha för att lyckas i rollen. Först ut är AF region Öst.

- Syftet med branschdialogen är att öka kompetensen hos tjänstemännen på Arbetsförmedlingen så att vi får en bättre matchning på utbildningarna, det vill säga att rätt personer matchas till utbildning som bussförare. Vi har bjudit in representanter från bussföretag i respektive region där dialogerna kommer att ske för att visa på behov och för att verkligen betona vilka kompetenser som krävs för att vara anställningsbar, säger Maria Sjölin Karlsson, Regionalt verksamhetsansvarig inom kompetensförsörjning på Transportföretagen.

- Vi ser gärna att fler bussföretag deltar under branschdialogerna. Det kommer också finnas behov att bemanna branschmöte och yrkesråd i samband med arbetsmarknadsutbildningarna vilket också är en bra möjlighet för bussföretagen att etablera kontakt med AF och utbildarna och därmed säkra sin rekrytering. Vi ser även ett stort behov av att säkerställa inte bara volymen utan också anställbarheten, vilket är syftet med branschdialogerna, säger Michael Axelsson, branschutvecklare på Transportföretagen.

Planen för branschdialogerna via Teams är följande:

● Öst (Jönköping, Kalmar, Östergötland) 9/3 13.00
● Stockholm – Gotland 14/3 10.00
● Nord (Jämtland, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland) 18/3 13.00
● Syd (Blekinge, Kronoberg, Skåne) 21/3 13.00
● Mitt (Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro) 22/4 13.00
● Väst (Halland, Västra Götaland) 24/3 10.00

Samtidigt som Transportföretagen tillsammans med flera bussföretag planerar branschdialoger inför start av arbetsmarknadsutbildning pågår ett parallellt arbete centralt med Arbetsförmedlingen där det diskuteras särskilda insatser gentemot bussbranschen kopplat till arbetsmarknadsutbildningar.