Pressmeddelande

Ny proposition om gymnasial dimensionering

Pressmeddelande

I slutet av förra veckan kom slutligen propositionen med förslag om införandet av ett system för dimensionering av gymnasial utbildning. Tanken är att arbetsmarknadens behov ska få betydelse när utbildningsinriktningar och antal platser inom gymnasial utbildning dimensioneras. Regeringens förhoppning är att det ska underlätta ungdomars och vuxnas etablering på arbetsmarknaden och förbättra kompetensförsörjningen i samhället. Transportföretagen välkomnar förslaget!

Som Transportföretagen tidigare rapporterat om bygger tanken om ett system för dimensionering på den så kallade dimensioneringsutredningen som kom sommaren 2020.

- Vi välkomnar propositionen som vi tror kan vara en viktig del av lösningen på samhällets och transportsektorns långsiktiga kompetensförsörjning, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning.

Transportföretagen har tillsammans med Svenskt Näringsliv och andra delar av näringslivet varit mycket aktiva i frågan om dimensionering under lång tid.

Regeringen föreslår också införandet av ett krav på att kommunerna måste samverka med minst två andra kommuner om planering, dimensionering och erbjudande av utbildning i gymnasieskolan och komvux. Vidare sägs att regeringen avser att ge Skolverket uppdraget att ta fram regionala planeringsunderlag som stöd till huvudmännen.

- De regionala planeringsunderlagen kommer att vara centrala för ett framtida dimensioneringssystem. I vårt fortsatta arbete kommer därför kontakter med Skolverket vara av högsta prioritet. Men först hoppas vi naturligtvis att riksdagen ställer sig bakom propositionen, avslutar Caj Luoma.

Lagändringarna, som har granskats av Lagrådet, föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 men ska tillämpas första gången i fråga om utbildning som påbörjas 2025.