Nyhet

Rapportsläpp "Morgondagens Flyg"

Nyhet

Idag hade Transportföretagen flyg rapportsläpp för sin senaste rapport: "Morgondagens Flyg". Rapportsläppet sändes på Youtube med flera talare.

Flyget förändras snabbt

Ny teknik som elektrifiering och vätgasdrift skapar möjligheter till helt ny tillgänglighet med delvis nya farkoster. Hållbarhetsarbetet inom flyget pågår för fullt och bidrar till sökande efter nya lösningar. När tekniken nu förbereder sig för ett språng måste resten av systemet hänga med. Ny infrastruktur på marken och i luften ska planeras och utvecklas och det är viktigt att de reglerande myndigheterna kan hålla jämna steg med branschens utveckling. Samtidigt måste vi fundera på om nuvarande strukturer är tillräckliga för att hantera framväxten av ett delvis nytt transportslag. Vad är till exempel kommunernas roll när det gäller ”närflygtrafiken” över städerna?

Ur rapporten:

”Rapporten ”Morgondagens flyg” beskriver flygsektorn idag och imorgon och handlar om hur flyget, flygplatser och tillkommande drönartrafik utvecklas och kan påskynda omställningen till den fossilfria transportekonomin i Sverige, så att vi kan nå klimatmålen, enligt Parisavtalet.
Rapporten identifierar också potentiella utmaningar som kan vara hämmande för en snabb och nödvändig utveckling av flygtaxi och frakt med drönare i och med utvecklingens ”disruptiva” natur där markinfrastrukturen och luftfarten möts och skapar helt nya, omvälvande transportslag och transportvägar.”

Program för dagen var: 

10.00-10.05 Introduktion: Tina Thorsell och Fredrik Kämpfe, Transportföretagen

10.05-10.30 Presentation av rapporten Morgondagens flyg: Aishwarya Raghunatha, Kim Silander och Hans Siljebäck, IBG Independent Business Group

10.30-10.45 Diskussion med representanter: Trafikverket, Transportstyrelsen och LFV Katarina Wigler, Trafikverket, Elin Roos, Transportstyrelsen och Niclas Wiklander, LFV

10.45-11.00: Diskussion med politiker ur Trafikutskottet Anders Åkesson (C), Denis Begic (S) och Maria Stockhaus (M)

Du hittar rapporten här: Rapport Morgondagens flyg

Länk till IBGs presentation