Nyhet

Remiss: Särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet till följd av Rysslands aggression mot Ukraina

Nyhet

Regeringen har lämnat ett förslag som innebär att ID-kontroller återinförs vid gränserna, utom gränsen mot Norge. I likhet med vid den senaste flyktingkrisen åläggs transportföretagen inom buss, tåg och flyg att kontrollera ID-handlingarna, något som Sveriges Bussföretag är mycket kritisk mot.

Sveriges Bussföretag har den 18 mars skickat in vårt remissvar till regeringen. Där framhåller vi att de föreslagna kontrollerna lägger ett orimligt ansvar på transportföretagen och deras medarbetare.

Det är inte ID-kontrollerna i sig som vi vänder oss mot. Däremot vill Sveriges Bussföretag att polisen ska ansvara för kontrollerna med bistånd av tullen och kustbevakningen. Om regeringen ändå går vidare och inför reglerna om ID-kontroller anser vi att de berörda trafikföretagen ska kompenseras för sina kostnader. Det gäller både direkta merkostnader och indirekta kostnader som intäktsbortfall på grund av minskat resande.

Sveriges Bussföretag anser att det i grunden inte är rimligt att företagen ska utföra polisiära uppgifter och vi anser att arbetsmiljön för bussförare riskerar att försämras. Dels på grund av stress, dels på grund av risken för hot och våld när resenärer med betald biljett men utan giltigt ID ska avvisas.