Nyhet

Studie- och yrkesvägledarträffar lockade stor publik

Nyhet

Rekryteringsbehovet inom motorbranschen mycket stort. Det gäller såväl behovet av kundmottagare, säljare och bensinstationspersonal som däckmontör och mekaniker – både nu och på sikt. För att skapa dialog kring frågorna har Transportföretagen ordnat en rad seminarier om motorbranschens kompetensbehov, dessa har blivit så populära nya seminarier har efterfrågats. Nu har två nya seminarier hållits för intresserade syv-ledare i södra Sverige.

Maria Sjölin Karlsson är regionalt verksamhetsansvarig på Transportföretagen inom kompetensförsörjning berättar mer.

– SYV är en viktig yrkesgrupp som har stor betydelse när det gäller ungdomarnas val till gymnasiet. Jag ser också att SYV:s roll kommer att bli än viktigare – inte minst med tanke på att regeringen föreslår en dimensionering av framtidens utbildningssystem. Därför behöver vi som bransch stärka vår dialog med dem, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Tack vare ett bra samarbete med våra medlemsföretag har flera seminarium kunnat hållas även under mars. Deltagarna fick med sig nya kunskaper om hur Motorbranschcollege jobbar med kvalitet i gymnasieskolan, teknikskiftet, arbetet med branschvalidering för att kartlägga och tillvarata kompetens och mycket mer.

Särskilt stort har intresset varit kring hur vi på Transportföretagen och i våra medlemsföretag jobbar för att attrahera fler kvinnor till branschen och hur vi stärker befintlig personal som inte har svenska som modersmål.

– Vi arbetar intensivt när det gäller att rekrytera och attrahera fler till branschen, inte minst kvinnor, samt att höja kvalitén på utbildningarna men även att utveckla och ta hand om befintlig personal. Vi vill visa upp en motorbransch som verkligen ligger i framkant när det gäller teknikutvecklingen, säger Maria Sjölin Karlsson.

Stort tack till våra medlemsföretag och alla deltagare.