Nyhet

Svensk trafikutskottsledamot besökte Ukraina

Nyhet

Bara någon vecka innan Putin invaderade Ukraina besökte den svenska riksdagsledamoten Magnus Jacobsson landet. 

Foto: Privat

Magnus Jacobsson(KD), andre vice ordförande i Riksdagens Trafikutskott besökte Ukraina den 9 till 13 februari, drygt en vecka innan Putin invaderade.

Varför åker en ledamot i Sveriges Riksdags Trafikutskott till Ukraina i februari 2022?

-Jag har en relation till Ukraina sedan länge. När jag var ordförande i vårt ungdomsförbund besökte jag landet under den orange revolutionen och utbildade ungdomar i demokrati.  Jag fick då vänner i Ukraina och en av dessa, Vlad, bjöd ner mig i samband med oroligheterna på Maidan 2014. Då var jag där och jag tog också bilder och skickade till svensk media. Nu ringde jag upp honom och bad honom boka möten med politiker och företrädare för myndigheter.

Vilka träffade du?

-Jag träffade bland annat en tidigare infrastrukturminister, en tidigare ledamot i deras parlaments försvarsutskott som nu utbildat sig till reservofficer och som redan deltagit i strider och många andra, till exempel företrädare för deras hemvärn.

Magnus Jacobsson berättar att många av samtalen handlade om ekonomi, om att de vill närma sig EU.

Vilka är dina bestående intryck av resan?

-Att de vill vara en del av EU. En stark känsla av försvarsvilja. En längtan att slippa detta Ryssland som hela tiden hotar dem. De slåss för sitt liv, sitt land.

Har du haft kontakt med dem efteråt, vet du har det har gått för dem du mötte?

-Ja, jag har kontakt varje natt. Ingen av de jag träffade har stupat. I går pratade jag med en av dem. Han satt i ett skyddsrum och sa att nu är han trött. Jag kunde höra det på honom.

Hur påverkar det dig?

-Jag tänker på det hela tiden, jag har ju vänner som är mitt i det.

Magnus Jacobsson är besviken på sin bank, Swedbank. När han försökte föra över pengar igår till sina vänner i Ukraina för att de ska kunna köpa mat vägrade Swedbank föra över pengar till Ukraina. Magnus fick be en vän som har SEB föra över pengarna istället.

-Jag hoppas att Göran Persson som är styrelseordförande i Swedbank vaknar till och ser till att fixa det!

Här tillsammans med Tetyana Chornoval, tidigare ledamot i Försvarsutskottet och nu reservofficer som redan deltagit i strider. 

Foto: Privat 

Magnus Jacobssons och Halyna Yanchenko, en liberal politiker som står presidenten nära.

Foto: Privat

 

De allra flesta Magnus Jacobsson träffade veckan innan invasionen ville bara prata ekonomi och EU, det var som om de förträngde risken för krig säger Magnus Jacobsson. Men stridsviljan fanns där, de slåss för sitt land, sitt liv.