Nyhet

Atteviks Bil – finalister till Transportföretagens Hållbarhetspris

Nyhet

På denna plats finns bi-hotell, här angörs äng och här finns solceller som ger egenproducerad el.

Den 19:e oktober delar Transportföretagen ut hållbarhetspriset anno 2022 men redan nu får ni lära känna finalisterna. Hos Atteviks Bil pågår arbetet med att på vetenskaplig basis göra skillnad i deras närmiljö, bland annat genom att återställa ängsmark och så klart arbeta för minskade utsläpp:
– Vi har fastställt att vi vill vara kvar här, det är svårt att flytta vår verksamhet till månen eller Mars, säger Cecilia Löf.

Hos det anrika familjeföretaget Atteviks Bil, som sedan 1945 bedriver försäljning av fordon, står hållbarhetsfrågan högt på agendan. Såväl styrelsen som ägarfamiljen har länge engagerat sig. Utgångspunkten är bland annat de planetära gränserna som satts upp av Stockholm Resilience Centre och att ta ett helhetsansvar i miljöfrågan, inte bara gällande klimatet.

Det är det målmedvetna arbetet med att bredda hållbarhetsbegreppet som har lett fram till att bolaget utsetts till finalist till Transportföretagens Hållbarhetspris:

–       Det känns mycket hedrande och väldigt roligt att andra uppmärksammar det vi gör. Det är en kvittens på att vi jobbat och jobbar hårt med det här. Det känns också väldigt givande att kunna bidra till att få andra att tänka till kring den här frågan, säger Cecilia Löf, Hållbarhetsstrateg hos Atteviks Bil.

Varför har då bolaget valt att engagera sig så pass mycket? Det enkla svaret är att de vill skapa ett hållbart Atteviks. Det innebär dels att de ska följa Parisavtalet, dels eftersträva en stark koppling mot närområdet i Småland och att förbättra den lokala miljön:  

–       Många företag använder sig av FN:s sjutton hållbarhetsmål men vi fick inte ihop det med vårt ISO-arbete. Det är inte fel att andra använder de målen men vi fann att det fanns för många punkter där som vi inte kunde använda för att göra skillnad i vår verksamhet.

Bolaget använder sig i stället av FSSD eller Framework for Strategic Sustainable Development, med åtta hållbarhetsprinciper och har gjort en genomlysning av sin verksamhet:

–       Vi har genom det tittat på var vi bryter mot hållbarhetsprinciperna och fann till exempel att vi hindrar naturen från att lagra kol på de ytor där vi har våra anläggningar. Vad vi då har gjort är att satsa på att plantera växter och att återställa ängsmark, vi har infört så kallade bihotell för vilda, rödlistade bin och vi har köpt en skogsruta i Svartsundets gammelskog, som gör mycket nytta för både biologisk mångfald och kolinlagring.

–       I slutändan är det naturen som sätter ramarna för hur mycket koldioxid marken och havet kan suga upp och ta hand om. Vi är som arbetsgivare ansvariga för över 450 personer som har sitt levebröd genom oss. Och eftersom vi har fastställt att vi vill vara kvar här, det är svårt att flytta vår verksamhet till månen eller Mars, måste vi ta hand om vårt närområde.

Ett ord som ofta återkommer är just helhetsgrepp. I Atteviks fall handlar det om att göra många saker samtidigt. Lågt hängande frukter är att bolaget säljer fler fordon med alternativa drivmedel och själva har minskat sin förbränning av fossila bränslen med 26 procent. De klimatberäknar enligt GHG-protokollet, har investerat i solceller och köp av grön el, samt erbjuder kunder kurser i eco-driving. De har också engagerat sig i att inte släppa ut farliga kemikalier och genomför en satsning på ytterligare en fråga: grundvattnet.

–       Nu ser vi att vattenpriserna ökar och att vattenbristen i Europa är den största på många år. För vår del måste vi då titta på vår vattenförbrukning, vi kan inte fortsätta tvätta fordon på det vis som har gjorts tidigare utan vi investerar i mer effektiva tvättanläggningar, säger Cecilia Löf.

–       Jag tycker att det är vår styrka – att vi förstår helheten och tar ett stort ansvar. Vi vill ju kunna se våra medarbetare i ögonen. Det finns ett litet fönster att rädda klimat och miljö, vi kan inte som företagare sitta och säga att ”det får någon annan göra”. Det tycker inte jag är okej.

Sist men inte minst: varför är just ni värdiga finalister till Transportföretagens hållbarhetspris?

–       För att vi tar ansvar för vårt klimatavtryck samtidigt som vi är ödmjuka inför uppgiften. Vi sitter inte på alla svaren, vår verksamhet kommer att vara orsak till utsläpp – men vi gör det vi kan. Sedan räcker det inte med oss, vi vill skaka om andra företag att ta tag i den här frågan. Budskapet är enkelt: det är roligt att jobba med hållbarhet, det är lönsamt att jobba med hållbarhet. I den här tiden vi lever i måste vi ha hopp – att vara strutsar är inte rätt väg att gå. Jag är glad och stolt över att vi är modiga och att vi vill och försöker, avslutar Cecilia Löf.

Var med när priset delas ut: 

Ta chansen att vara med när vi delar ut Transportföretagens hållbarhetspris 2022! Att närvara är kostnadsfritt och du ges chansen att mingla med branschen och bland annat lyssna på Micael Dahlen, författare och professor känd från TV. 

Var: Stockholm, Posthuset
Datum: 19:e oktober
Tid: 18.00

Länk till anmälan hittar du här.