Nyhet

Lyckad HR-konferens med sjöfart som tema

Nyhet

Det blev många intressanta samtal och möten när SARF (Sjöfartens Arbetsgivareförbund) bjöd in personal inom HR till en konferens på Steningevik. Konferensen är en viktig årlig sammankomst där deltagarna får tillfälle att diskutera det senaste inom arbetsrätt, förhandlingar, kompetensförsörjning och nya projekt.

På agendan stod föreläsningar av Hanna Björklund om nya Visselblåsardirektivet och intressanta rättsfall med Hanna Björklund och Fredrik Holmberg. Anders Hermansson delade med sig av aktuella spaningar från Föreningen Svensk Sjöfart. En hel del tid ägnades förstås också åt kompetensförsörjningsfrågan där Caj Luoma gav en omvärldsspaning, Eva Ohlsson berättade om aktiviteter på området och Magnus Boström från Linnéuniversitetet presenterade projektet ”Drivkrafter för kompetensförsörjning i en socialt hållbar sjöfart”.
Intressant var några omdömen som dök upp i pausen.

Många betonade också samtalen med kollegorna.

- Det är väldigt värdefullt att träffa kollegor inom branschen på det här sättet. Här kan vi diskutera våra frågor öppet med kunniga personer och veta att många brottas med samma utmaningar och möjligheter, säger Carina Karlsson som tillvardags arbetar inom HR på Sirius.

Annika Nordin, förhandlingschef för SARF och avdelningschef för Arbetsgivarservice och Juridik på Transportföretagen, höll i flera punkter. Bland annat ett pass om den kommande avtalsrörelsen 2023, men också om de förändringarna inom LAS som trädde i kraft första oktober i år. Vi frågade Annika vad hon tyckte var det viktigaste budskapet under konferensen.

- Det är bra att kunna träffas så här informellt så att vi kan ta del av varandras kunskap, både under föreläsningarna och under pauserna. Vi träffar olika delar av företagens målgrupper och vi på Transportföretagen följer det senaste inom lagstiftningen så att vi kan stötta medlemsföretag så att de kan känna sig trygga med HR-frågorna. Både arbetsrätt, arbetsmiljöfrågor och avtalsfrågorna är viktiga för att företagen ska kunna utföra ett bra HR-arbete både strategiskt och operativt, säger Annika Nordin.

På konferensen höll även Johanna Linder, Transportföretagen och Cajsa Jersler Fransson, Sjöfartsverket, en mycket uppskattad föreläsning om aktuella projekt för att stärka branschen i hållbar rekrytering. Framfart är Transportföretagens framgångsrika jämställdhetsprojekt som startade 2021 och där man utvecklat många konkreta verktyg för jämställdhet. REDO 2.0 är ett projekt där Sjöfartsverket tillsammans med Svensk Sjöfart, Chalmers och organisationen MÄN bidrar till att skapa kunskap och stötta rederiernas systematiska arbetsmiljöarbete genom metoder och verktyg som anpassas för de ombordanställda.

Konferensen avslutades med gruppdiskussioner och självklart fick Eva Ohlsson som höll i konferensupplägget en stor applåd för arrangemanget.