Nyhet

Problem att för få kommer i jobb efter arbetsmarknadsutbildningar

Nyhet

Arbetsmarknadsutbildningar är centrala för kompetensförsörjningen. Olyckligt så uppfyller de inte riktigt sitt syfte, så inleder Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv, seminariet ”Arbetsmarknadsutbildning som bidrar mer till näringslivets kompetensförsörjning”.

På plats på seminariet finns även representanter från Arbetsförmedlingen och regeringen. Alla är överens om att arbetsmarknadsutbildningar är viktiga. Anledningen till seminariet är rapporten "Vrid upp volymen - fler i arbetsmarknadsutbildningar som leder till jobb", vilken har resulterat i konkreta förslag på hur arbetsmarknadsutbildningar kan förbättras för att leda till jobb. Rapporten är framtagen av Svenskt Näringsliv och dess medlemsorganisationer där  Transportföretagen har varit en aktiv del av arbetet.

Sophia Metelius, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet kommenterar förslagen med att de är viktiga och att hon möts av frågan dagligen:

”Arbetsmarknadsutbildningar är centrala för att matcha företag med individer! Men vi behöver se på rusta delen också - de långtidsarbetslösa är viktiga. Självklart är visionen att få ihop det här. Människor i arbetsmarknadsutbildningar ska öka”.

”Fler behöver delta på utbildningarna och fler behöver komma ut i arbete”, poängterar Patrik Karlsson och fortsätter. "Antalet deltagare har halverats från 12 000 till 6 000 på tio år. Motivationen för att delta i utbildningarna behöver öka. 38% går till  jobb efter utbildningen. Den siffran behöver åter öka till 70%”, säger Patrik som också lyfter att det finns en stor förbättringspotential när det gäller Arbetsförmedlingens förmåga att anvisa arbetssökande till utbildningsinsatser.

För rapporten har hänsyn tagits till företagens behov av att matcha rätt och för arbetslösa att komma i arbete. Sammanfattning av förslagen är att samverkan med företagen behöver stärkas, att rätt individer matchas så att fler kommer ut i jobb, antalet deltagare behöver öka och att utbildningen följs upp och utvärderas kontinuerligt.

Caj Luoma, kompetensförsörjning Transportföretagen, poängterade vad som är viktigt för transportbranschen från förslagen:

"Vi gör analyser och tittar på rekryteringsbehovet. Vår bild är att 60% av behovet täcks av det totala offentligt finansierade utbildningssystemet, inkluderat arbetsmarknadspolitiken. Arbetsmarknadsutbildningar är helt centralt för oss. Vi har till exempel haft stopp i arbetsmarknadsutbildningar i samband med upphandlingar vilket har drabbat utförarna. Språk är en viktig fråga som borde vara en större del av arbetsmarknadsutbildningarna.”

”Vidare tycker vi att Arbetsförmedlingen borde öppna upp för fler rekryteringsutbildningar, dvs där arbetsgivare kan vara med vid planeringen av utbildningsinsatserna liksom urvalet av deltagare. Vi vill även ge de företag som har den ambitionen och förmågan att i samarbete med Arbetsförmedlingen kunna utbilda i egen regi att få göra det.”

Att språk ska integreras menar Sophia Metelius är viktigt: ”Språket är viktigt för den som varit i etableringsinsatser och att den ska ha språket som en central del. Gå i SFI och även fullfölja.”

Sophia avslutar med att säga att hon är tacksam för det fina arbetet och att de kommer titta på förslagen på egen kammare och tänka igenom dem.

”Ambitionen med rapporten är att lägga fram förändringsförslag som ska bidra till stärkt kompetensförsörjning i hela näringslivet. Nu jobbar vi vidare med att få regering och Arbetsförmedling att anamma förändringarna”, avslutar Caj Luoma.

Läs rapporten här