Pressmeddelande

Strejkhotet i hamnarna 6–11 juli avblåst

Pressmeddelande

Efter att Hamnarbetarförbundet återkallat sina strejkvarsel återkallar Sveriges Hamnar sina stridsåtgärder i form av så kallad spegelockout. Det innebär att strejkhotet i hamnarna 6–11 juli är avblåst.

Återkallelserna sker efter att medlarna har lagt en hemställan, ett slutbud från medlarna som parterna ska svara på senast den 10 juli. Hamnarbetarförbundet kommer hålla en medlemsomröstning innan dess.

- För Sveriges Hamnar är det fortfarande avgörande att ett nytt avtal med Hamnarbetarförbundet är ett andrahandsavtal som är likalydande med Hamn- och stuveriavtalet som redan har tecknats med Transportarbetareförbundet och som tillämpas på alla hamnarbetare i Sverige. Detta skapar långsiktighet och stabilitet för våra medlemsföretag, säger Johan Grauers, förhandlingschef hos Sveriges Hamnar.

- Sveriges Hamnar kommer vidare att undersöka hur frågan om rehabilitering av behovsanställda bäst kan hanteras i framtiden. I detta ligger att ta reda på vilka förutsättningar som finns att stötta de företag som väljer att gå utöver lagens krav. Det är inte en del av uppgörelsen med Hamnarbetarförbundet utan en separat utfästelse som gjorts av Sveriges Hamnar, säger Johan Grauers, förhandlingschef i Sveriges Hamnar.

Fakta om återkallade motåtgärder:

Sveriges Hamnar återkallar varsel om så kallad spegellockout omfattande samtliga medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet och dess avdelningar vid följande tidpunkter och företag:

  • Helsingborgs Hamn AB, 556024–0979, från och med den 6 juli 2023 kl. 09.30 till och med den 11 juli kl. 23.59
  • Gothenburg Ro/Ro Terminal AB, från och med den 6 juli 2023 kl. 09.30 till och med den 11 juli kl. 23.59
  • APM Terminals Gothenburg AB från 9 juli 2023 kl. 00.01 till och med 11 juli kl. 23.59
  • SCA Logistics AB i Holmsund från 9 juli 2023 kl. 00.01 till och med 11 juli kl. 23.59

Fakta: vad är en spegellockout?

Om arbetsgivare använder lockout är det ofta så kallad spegellockout som innebär att arbetsgivaren lockoutar de arbetstagare som facket har tagit ut i strejk. Det är en åtgärd som inte trappar upp konflikten. Spegellockouten innebär att berörda är utestängda från arbete utan lön samt är förbjudna att uppehålla sig på mark eller i byggnader som tillhör arbetsgivaren.