Nyhet

Transportföretagen lanserar ny podcast – berättelsen om transporterna som räddar liv

Nyhet

I dag lanseras Transportföretagens nya podcast – Transporter som räddar liv. I fyra avsnitt kommer du att få möta människorna och företagen som befinner sig i livsavgörande situationer. Det handlar om eleverna som plötsligt är på väg ned till krigets Ukraina, helikopterföretagen som släcker bränder och jakten på sjukvårdsutrustning under pandemin.

Transportföretagens satsning på podcasts fortsätter, denna gång med ”Transporter som räddar liv”. Den 6:e juli är det premiär för det första avsnittet, lagom till semestern och hängmattan. Totalt kommer fyra avsnitt att produceras som på olika sätt följer människor som till vardags befinner sig under huven eller bakom ratt och joystick – och som plötsligt befinner sig mitt i händelsernas centrum.

Jag jobbade själv i pandemin i Region Stockholm innan jag kom till Transportföretagen och då blev det tydligt för mig hur transporterna räddar liv

– Jag jobbade själv i pandemin i Region Stockholm innan jag kom till Transportföretagen och då blev det tydligt för mig hur transporterna räddar liv. Vi var bara timmar från att inte ha skyddsutrustning till vårdpersonalen och senare hade vi hela situationen med vaccinerna. Det var flyg, sjöfart, gods via järnväg och hamnar, buss- och lastbilstransporter, alla transportslag var med i arbetet, säger Niclas Thorselius, kommunikationschef för Transportföretagen.

Han fortsätter:

– Och nu har vi situationen i Ukraina som det första avsnittet handlar om, här kan vi verkligen tala om att rädda liv. Om detta vill vi berätta, historier från verkligheten som känns i magen.

Max Landergård, producent och programledare för podcasten, menar att lyssnaren ges möjlighet att få möta en ny sida av transportbranschen:

– Många av oss tar livet för självklart. Vår väg till skola eller jobb, att vi har vatten i kranen och att inget dåligt ska ske med oss. Samtidigt finns det många som råkar illa ut, både i och utanför Sverige. Många av de som arbetar inom transport har en avgörande roll när det kommer till att rädda liv. Det är dessa människor vi får möta i podden. De som valt att göra skillnad på riktigt – utan att behöva vara läkare.

Niclas Thorselius understryker att yrkesstolthet har varit viktigt i framtagandet av podcasten:  

– Det känns viktigt att öka attraktiviteten för transportbranschen bland ungdomar. Men också att öka stoltheten bland de som redan jobbar inom transport och lyfta fram vilka samhällshjältar de är, avslutar Niclas Thorselius.

Finns att lyssna på där poddar finns, bland annat på Spotify.