Motorbranschen tar grepp om säkerhetsfrågan efter oroande utveckling - lanserar säkerhetstjänst för alla medlemsföretag
Mot bakgrund av den ökande mängd brott som motorbranschens företag utsätts för har Motorbranschens Arbetsgivareförbund, ett förbund inom Transportföretagen, lanserat en stor säkerhetssatsning som ska göra branschens vardag tryggare.
– Det finns en stor oro bland företagarna kring när de ska drabbas, inte om de ska drabbas. Så stor har otryggheten blivit, säger Sven-Olof Gudmundsson.
Under senare år har säkerhetssituationen förvärrats för många småföretagare, det gäller inte minst för motorbranschens aktörer – det vill säga exempelvis bensinstationer, verkstäder och bilhandlare. Med anledning av det har Motorbranschens Arbetsgivareförbund tagit beslut om att storsatsa på initiativet Transportföretagen Säkerhet.
– Det här startade egentligen när jag var ordförande för SME-kommittén inom Svenskt Näringsliv. När vi reviderade prioriteringarna i vårt arbete kom trygghet och säkerhet upp som en viktig bubblare – en problembild i nutiden och en riktigt stor problembild i framtiden, säger Sven-Olof Gudmundsson, ordförande för Motorbranschens Arbetsgivareförbund.
– När vi började titta på hur företagare mår och vad man utsätts för ser vi att otryggheten är ett stort problem, inte minst ur ett psykiskt perspektiv. Jag tog med mig den frågan in i Motorbranschens Arbetsgivareförbund eftersom jag själv har drivit bensinstation i 25 år, en verksamhet som med sina öppettider, sitt geografiska läge och i kontakten med kunder är direkt utsatt.
För att få företagare att må bättre och trygga verksamheterna har det krävts en hel rad av trygghetsskapande åtgärder, allt ifrån säkra dörrar och fönster, bärbara larm för personalen, genomgång så att det är rätt klassificeringar på dokumentskåp, kassaskåp och att företaget har rätt försäkringar. Det är också i den floran av lösningar som den storsatsning som nu görs passar in.
Vi har satt av rejält med pengar för att ta fram den här lösningen som vi vill ska bidra till att personal och företagare känner sig tryggare, sover bättre och kan ägna mer energi åt att utveckla sina bolag
I centrum av Transportföretagen Säkerhet finns en unik specialanpassad mobilapplikation som kallas Säkerhetscenter. Den ger företag och anställda tillgång till en rad smarta och lättanvända säkerhetsfunktioner samtidigt som de får tillgång till branschens främsta experter vad gäller säkerhetsrådgivning. Genom mobilapplikationen kan företagare exempelvis snabbt och enkelt anmäla brott, något som tidigare varit så tidsödande att många brott helt enkelt inte rapporterats in.
– Vi har satt av rejält med pengar för att ta fram den här lösningen som vi vill ska bidra till att personal och företagare känner sig tryggare, sover bättre och kan ägna mer energi åt att utveckla sina bolag. Vi vill också skicka signaler till buset att vi är på tå när det gäller trygghet och säkerhet och att de inte har något att hämta i våra verksamheter, att det inte är lönt att ge sig på oss, säger Sven-Olof Gudmundsson.
Han har i sin erfarenhet som företagare tydligt märkt av hur otryggheten har spridit sig. Situationen har blivit så problematisk att den nu hämmar tillväxten för företag genom att det försvårar rekryteringar och försämrar möjligheterna för tillväxt.
– Utvecklingen i samhället har förvärrats. De senaste fem-sex åren har runt femtio procent av den personal som vi försöker rekrytera hoppat av när de märker säkerhetsriskerna. Hälften av våra tilltänkta medarbetare försvinner på grund av det, det är ju beklämmande.
Han avslutar:
– Det finns en stor oro bland företagare kring när de ska drabbas, inte om de ska drabbas. Så stor har otryggheten blivit.