Nyhet

Uppköpet av SAS säkrar svenska tillgängligheten till flyget

Nyhet

Under tisdagen meddelade SAS att flygbolagskoncernen Air France-KLM går in som nya delägare. Beskedet välkomnas av Transportföretagen Flygs branschchef Fredrik Kämpfe. Han ser att gårdagens besked är viktigt för att säkra en god tillgänglighet till flyget i hela landet.

Det här är goda nyheter för Sverige, flygbranschen och för Skandinaviens tillgänglighet. Det stärker Nordeuropas konkurrenskraft att SAS nu hittat nya långsiktiga och starka partners. Nu är det viktigt att flygets fossilfria färdplan förverkligas vilket även är en stor prioritet för Air France-KLM, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg.

Den bakomliggande orsaken till SAS rekonstruktion är till stor del pandemin som ställde flyget på marken. I det svenska flygavgiftssystemet finns det fortfarande stora pandemiskulder som nu uppgår till drygt 6 miljarder kronor. Om inte regeringen agerar så kommer det att drabba resenärerna under de kommande åren med ökade kostnader.

Detta lyfte Transportföretagen tillsammans med den samlade svenska flygbranschen under ett möte med Andreas Carlson tidigare i år. Då lämnades en handlingsplan över för att möta de stora utmaningar som flygbranschen står inför och för att nå ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt flyg.

Jag hoppas nu att regeringen fattar nödvändiga beslut om att ta bort flygskatten, hanterar pandemiunderskottet i avgiftssystemet och tillsätter en bränslekommission som får igång produktionen av svenskt hållbart flygbränsle. Det är så vi säkrar tillgängligheten och stärker flygets omställning, säger Fredrik Kämpfe i en avslutande kommentar.

Fredrik Kämpfe, Transportföretagen Flyg