Nyhet

Allt fler kvinnliga yrkesförare i transportbranschen

Åkeribranschen behöver anställa 2 304 lastbilschaufförer inom sex månader och 4 623 förare på helåret. Det visar TYA:s rapport ”Trendindikatorn Åkeri” som kom idag.

Trendindikatorn sammanställer årligen branschens rekryteringsbehov av yrkesförare. Trots det rådande ekonomiska läget med bland annat historiskt hög inflation visar rapporten en liten differens i rekryteringsbehovet jämfört med föregående års rapport.

– Att tillfredsställa företagens rekryteringsbehov är fortsatt en utmaning då rekryteringsbehovet är större än antalet utbildningsplatser, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

– Därför är det viktigt att regeringen och kommuner fortsätter satsa på transportsektorns rekryteringsbehov. Vi välkomnar exempelvis att regeringen satsar på fler utbildningsplatser inom vuxenutbildningen liksom den kommande dimensioneringen av gymnasieskolan. I det senare fallet menar vi dock att Skolverkets planeringsunderlag, dvs de underlag som pekar ut behovet av utbildningsplatser på sikt, inte stämmer överens med branschens egen bild av det framtida behovet av yrkesförare. Dessa planeringsunderlag behöver därför ändras, säger Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning Transportföretagen, säger Caj Luoma.

Mycket glädjande är att andelen kvinnor fortsätter att öka. Av de lastbilschaufförer som nyanställdes förra året var nämligen 18 % kvinnor, att jämföra med 9% 2018 och 16 % 2023. Ett län som sticker ut är Västernorrland som lyckats rekrytera hela 41 % kvinnliga chaufförer under förra året.

TYAs Trendindikator i siffror:

  • 948 åkeriföretag besvarade enkäten
  • 34 % uppger att de kommer att nyanställa inom sex månader.
  • Sammanlagt behövs 2 304 nya lastbilschaufförer i Sverige det närmaste halvåret. På hela året efterfrågas 4 623 chaufförer.
  • 43 % upplever problem med att rekrytera nya chaufförer, och uppger att det främst är svårt att hitta chaufförer med rätt yrkesutbildning och rätt yrkeserfarenhet.
  • Andelen kvinnor som kör lastbil är enligt årets rapport 9 %. Högst andel kvinnliga chaufförer finns i Gotlands län med 24 %.
  • Av de lastbilschaufförer som nyanställdes förra året var 18 % kvinnor, att jämföra med 9% 2018 och 16 % 2023. Ett län som sticker ut är Västernorrland som lyckats rekrytera hela 41 % kvinnliga chaufförer under förra året.

Frågorna i rapporten ställdes från mitten av mars till mitten av maj 2024.

Ta del av TYA:s rapport här; Trendindikator anställningsbehov - Åkeri - TYA