Nyhet

Transportföretagen pratar kompetensförsörjning med regeringen

Nyhet

På bild från vänster, Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen, Sophia Metelius, statssekreterare arbetsmarknadsdepartementet, Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen samt Katarina Lundahl, statssekreterare utbildningsdepartementet.

Transportföretagens VD Marcus Dahlsten och Caj Luoma, chef kompetensförsörjning arrangerade idag en workshop på temat transportsektorns kompetensförsörjning.

Med på mötet fanns representanter för myndigheter, utbildningssystemet och riksdagen. Från regeringen deltog Sophia Metelius, statssekreterare arbetsmarknadsdepartementet och Katarina Lundahl, statssekreterare utbildningsdepartementet.

– Kompetensförsörjning är en av transportsektorns viktigaste frågor och en utmaning för många företag i alla våra delbranscher. Att hitta rätt kompetens är avgörande för konkurrenskraften och förmågan att kunna möta samhällets behov av transporttjänster, säger Marcus Dahlsten, VD på Transportföretagen.

– Med på workshopen fanns en grupp personer med unika insikter i hur kompetensförsörjningsutmaningen kan hanteras. Det är samtidigt mycket glädjande att statssekreterarna tog sig tiden att delta i våra diskussioner. Övningen gav oss nya kunskaper, ett stärkt nätverk men även en bekräftelse av våra nuvarande prioriteringar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Transportsektorns samlade rekryteringsbehov uppskattas till 150 000 nya medarbetare fram till 2035 samtidigt som det offentligt finansierade utbildningssystemet i dagsläget tillfredsställer endast cirka 60 procent av det behovet.

Klicka här för att följa Transportföretagens kompetensförsörjningsarbete