Nyhet

Klimatpremien för ellastbilar breddas till små- och medelstora företag

Nyhet

Funderar du på att leasa en elektrisk lastbil? Då har vi en glad nyhet. Regeringen har beslutat ändra i regelverket så att även små företag som leasar kan få den högre klimatpremien.

En majoritet av de åkerier som investerar i en elektrisk lastbil väljer att leasa lastbilen visar uppgifter från VTI. När lastbilen leasas så är det leasingföretaget som söker klimatpremien eftersom dessa står som ägare av fordonet. Och det är här problemen uppstod när den nya och förstärkta klimatpremien började gälla den 13 februari i år. Enligt regelverket kan små företag få upp till 60 procent av mellanskillnaden mellan en elektrisk lastebil och motsvarande diesel i stöd, mellanstora företag kan få 50 procent. Stora företag däremot får endast 30 procent av mellanskillnaden, den stödberättigade kostnaden, i klimatpremie. Leasingföretagen är i regel stora företag och därför får de endast 30 procent i klimatpremie. Det spelar ingen roll att åkeriföretaget som ska använda lastbilen kan vara ett fåbilsföretag. 

Men nu har alltså regeringen lyssnat bland annat på Transportföretagen och ändrat i den förordning som gäller klimatpremien. Den 27 augusti börjar de nya reglerna gälla. De nya reglerna kommer också att tillämpas när det gäller ansökningar som beslutats efter den 13 februari 2024 men där stödet inte har betalats ut före ikraftträdandet av de nya reglerna.