Nyhet

Snart öppnar E6 förbi Stenungsund

Nyhet

Den 5 juli klockan 06.00 är ett datum många västkustbor har sett fram emot. Då öppnar återigen E6 förbi Stenungsund efter raset den 23 september i fjol.

Trafikverket har arbetat rekordsnabbt och redan veckan efter att skredet skedde inrättade Trafikverket en projektorganisation som sedan har arbetat med återuppbyggnaden av E6. De har valt att detaljprojektera och bygga samtidigt. Nu blir den klar tidigare än beräknat. Trafikverket bedömde tidigare att det skulle vara klart någon gång mellan tidigt höst och årsskiftet 2024/2025.

-Trafikverket ska ha beröm för Stenungsundsprojektet, det visar också att det går om man vill. Det hör inte till vanligheterna, minst sagt, att infrastrukturprojekt blir klara före tidsplan, det motsatta är snarare normen. Kanske kan de ta lärdomar med sig till andra projekt från Stenungsundsprojektet, det går om man vill, säger Anders Josephsson, näringspolitisk expert på Transportföretagen med övergripande ansvar för infrastrukturfrågor.

Natten innan öppningen klockan 06.00 behöver Trafikverket stänga av E6. Det är ett antal åtgärder som behöver göras för att öppningen ska bli tydlig och säker. Det handlar om vägmarkeringar och beläggningar, barriärer och räcken till exempel. Många av skyltarna som hänvisar till E45 ska plockas ner även om några måste vänta till senare. Nödvändiga skyltar ska dock komma på plats meddelar Trafikverket.

För att kunna utföra dessa arbeten effektivt och säkert behöver Trafikverket stänga E6 mellan trafikplats 91 Stenungsundsmotet och trafikplats 90 Stora Höga. Brukar du köra där måste du köra via väg 170, 770 och 160. De vägarna är valda för att de ger kortast omledning, det är få som störs, de har hyfsat god framkomlighet och inga inga höjd- eller bärighetsbegränsningar. Trafikverket varnar dock för att det kan uppstå köer så överväg om du måste köra just den natten.

Men från och med klockan 06.00 den 5 juli är det fritt fram!

Foto: Trafikverket

Foto: Trafikverket

Trafikverket har detaljprojekterat och byggt samtidigt. 


Foto: Trafikverket

Foto: Trafikverket