Nyhet

Remissvar: Avskaffa flygskatten – halvering räcker inte

Transportföretagen Flyg, ett förbund inom Transportföretagen, har getts tillfälle att komma in med synpunkter på regeringens förslag till sänkt flygskatt. Här kan du läsa mer om våra synpunkter. 

Frågan om flygskattens varande eller icke varande är nu uppe på bordet och regeringen har lämnat ett förslag på sänkt flygskatt. Sammanfattningsvis välkomnar Transportföretagen regeringens förslag men anser att skatten måste avskaffas helt för att återställa konkurrenskraften hos den svenska flygmarknaden och bereda väg för fossilfritt flyg.

– Den svenska flygskatten missar helt målet och måste avskaffas. Flygskatten är en skatt på resan, inte utsläppen, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Om regeringen låter flygskatten finnas kvar har vi dubbla styrmedel och konkurrenssnedvridning mellan Sverige och övriga EU, men utan någon klimatnytta. Detta då det finns EU-gemensamma system på plats, exempelvis utsläppshandelssystemet ETS och snart också ReFuelEU Aviation med målet att öka produktionen och användningen av förnybara flygbränslen.

Minskad klimatpåverkan kan, i stället för flygskatt, snarare ske med ökad användning av förnybart bränsle, ny teknik, bättre användning av flygvägar, operationella effektiviseringar och liknande insatser.

– Flygskatten har sedan den infördes dragit in nära sex miljarder kronor till statskassan från svenska passagerare. Det är pengar som flygnäringen gått miste om och som hade kunnat användas för att finansiera flygets omställning, säger Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen Flyg.

Fredrik Kämpfe menar att Sverige i stället skulle kunna ta täten i flygets omställnings- och klimatarbete med resultat som vida överträffar vad flygskatten någonsin skulle ge.

– Det är hög tid att avskaffa den svenska flygskatten. Den är inte en skatt på utsläpp, och den främjar inte hållbarare flyg, säger Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg.

Här kan du läsa hela svaret på den så kallade rubricerade premorian.

Här kan du läsa mer om flygskatten.