Nyhet

Unik dom: att lura arbetsgivaren på sjuklön var bedrägeri

Nyhet

För första gången har en arbetstagare dömts för bedrägeri efter att ha sjukanmält sig utan att vara så sjuk att arbetsförmågan var nedsatt. Det är en viktig dom, eftersom arbetsgivaren normalt sett har svårt att neka att betala sjuklön när en arbetstagare sjukanmäler sig.

En anställd vid Polismyndigheten sjukanmälde sig, men deltog i en flera dagar lång utbildning under sjukfrånvaron. Svea hovrätt har nu funnit arbetstagaren skyldig till bedrägeri. Det är första gången som en arbetstagare som lurat sin arbetsgivare på sjuklön har funnits skyldig till brott.

Arbetsgivaren är skyldig att betala sjuklön

När en arbetstagare sjukanmäler sig, är arbetsgivaren normalt sett skyldig att betala sjuklön – även om det är uppenbart att arbetstagaren inte är så sjuk att arbetsförmågan är nedsatt. Arbetsgivaren har svårt att vägra att betala ut sjuklönen, eftersom arbetstagaren i normalfallet inte behöver styrka sin sjukdom förrän efter sju dagars sjukfrånvaro. Vid upprepad korttidsfrånvaro kan arbetsgivaren dock kräva läkarintyg från första sjukdagen.

Nedsatt arbetsförmåga är avgörande för rätten till sjuklön

Domen från Svea hovrätt tydliggör att nedsatt arbetsförmåga är avgörande för att en arbetstagare ska ha rätt till sjuklön. Den som sjukanmäler sig utan att ha nedsatt arbetsförmåga, kan därför göra sig skyldig till bedrägeri.

Bedrägeri är ett brott enligt brottsbalken, vilket innebär att det måste utredas av polis och att åklagare driver ärendet i domstol.

Arbetsgivaren behöver agera mot upprepad korttidssjukfrånvaro

Om en anställd ofta är sjuk eller på annat sätt har sjukfrånvaro som är problematisk, behöver du som arbetsgivare agera. Det kan vara tecken på misskötsamhet, men också på att arbetstagaren inte mår bra eller har problem med alkohol eller droger.

Om du har frågor om sjukfrånvaro, är du välkommen att kontakta Transportföretagens jour för rådgivning.

Du kan läsa mer om sjukdom och rehabilitering i Arbetsgivarguiden. Där finns även en checklista vid misskötsamhet.

Prevent har även information om hur du kan agera om du misstänker att en arbetstagare har problem med alkohol eller droger.