Nyhet

Framgång i AD när sakliga skäl för uppsägning prövades

Nyhet

I förändringarna av LAS 2022 infördes begreppet sakliga skäl. Transportföretagen har nu för första gången företrätt ett medlemsföretag i Arbetsdomstolen i ett ärende där sakliga skäl stod i fokus. Arbetsdomstolen meddelade idag att de dömer till företagets fördel – den underpresterande medarbetaren kunde sägas upp.

Arbetsdomstolen (AD) meddelade idag dom i ett ärende om en medarbetare som presterade långt under företagets förväntningar. Företaget arbetade systematiskt för att stötta medarbetaren att klara arbetet, påtalade problematiken i muntliga samtal och upprättade en handlingsplan. När det inte var möjligt att få medarbetaren att delta i handlingsplanen, utfärdades flera varningar. Då prestationen inte förbättrades, sade företaget till sist upp medarbetaren på grund av personliga skäl.

- Det är mycket tillfredsställande att nå framgång i Arbetsdomstolen i detta ärende, säger Jan Bergman, arbetsrättschef vid Transportföretagen, som företrädde medlemsföretaget. Här hade företaget agerat helt korrekt och givit medarbetaren alla möjligheter att bättra sig. Till sist blev uppsägning ändå nödvändigt.

Domen är en av de första från Arbetsdomstolen där innebörden av begreppet sakliga skäl har prövats. Den anställde företräddes av Zalandoarbetares driftsektion av SAC. Du kan läsa hela domen på Arbetsdomstolens webbplats.

Sakliga skäl

Sakliga skäl är det nya begreppet i lagen om anställningsskydd (LAS) sedan förändringarna 2022. Sakliga skäl kan vara arbetsbrist eller så kallade personliga skäl, vilket innebär att arbetstagaren exempelvis missköter arbetet, har svårigheter att samarbeta, arbetsvägrar, trakasserar kollegor eller agerar illojalt mot arbetsgivaren.

Sakliga skäl ersätter det tidigare kravet på saklig grund vid uppsägning. Utgångspunkten är fortfarande om brottet mot förpliktelserna enligt anställningsavtalet är tillräckligt allvarligt. Däremot ska andra förhållanden inte beaktas, såsom om arbetstagaren har en stor försörjningsbörda, om personen kan ha svårt att hitta en ny anställning eller om arbetstagaren skulle kunna tänkas sköta sig i framtiden.

Du som är medlem i Transportföretagen kan läsa mer om personliga skäl i Arbetsgivarguiden. Det finns också en steg för steg-guide för hur du ska agera om en anställd inte fungerar på arbetsplatsen.