Nyhet

Få fler att nyttja "Säker skolskjuts"

Nyhet

Under hösten fortsätter kampanjen för att få fler kommuner, skolor och andra berörda att använda sig av materialet Säker skolskjuts. Omkring 450 000 barn och ungdomar reser dagligen med skolskjuts i buss, taxi eller andra färdmedel. Under de senaste åren har antalet resande barn till och från skolan ökat. Bestämmelserna om rätten till skolskjuts finns i skollagen. Här beskrivs att kommunen är ansvarig för verksamheten. De flesta kommuner har dessutom skolskjutsreglementen som närmare reglerar hur verksamheten ska gå till.

Sveriges Bussföretag har tillsammans med andra aktörer inom den svenska kollektivtrafiken (Svensk Kollektivtrafik, Svenska Taxiförbundet och Trygg Hansa AB) tagit fram ett informationsmaterial kring säker skolskjuts som vänder sig till barn mellan 6 – 12. Materialet får användas fritt för alla som informerar om skolskjutsar och kan användas vid föräldramöten, skolbesök, informationsmöten, personalutbildningar eller liknande. Det är avpassat att användas oavsett om det är beställare, transportör eller skolpersonal som träffar barnen. Materialet består av flera delar och utgörs av filmer, lärarhandledning, färdigt lektionsmaterial, frågesport med mera.

I januari 2024 inleddes en kampanj för att få fler kommuner, skolor och andra berörda att använda sig av materialet. NTF engagerades för att direkt kontakta skolor i ett urval av landets kommuner och berätta om det kostnadsfria materialet som kan laddas ner från https://skolskjutsen.se/ (Fråga gärna din skolskjutskontakt om de nåtts av informationen)

Kampanjen kommer mätas utifrån hur många nedladdningar av materialet som skett. En utvärdering görs under 2025. Kampanjen finansieras dels av BR, bussbranschens råd för forskning och utveckling, dels av Sveriges Bussföretag, Svenska Taxiförbundet och Svensk Kollektivtrafik. Resultatet kommer också utgöra en av de redovisade aktiviteterna i Trafikverkets Aktionsplan för en ökad trafiksäkerhet 2022 – 2025.