Nyhet

Konferensprogrammet för Persontrafik 2024 lanserat

Nyhet

Nu kan du planera dina dagar under Persontrafik den 5-7 november på Svenska Mässan i Göteborg – det stora branscheventet för kollektivtrafiken. Möt Berit Johansson på Sveriges Bussföretag, som tillsammans med Mattias Andersson på Svensk Kollektivtrafik är ansvarig för seminarieprogrammet på Persontrafik 2024.

Några av höjdpunkterna i programmet är berättelsen om Tysklands beslut om att ha en biljett för 49 euro som gick att resa på över hela landet, innovativa grepp att i hållbarhetsarbetet där ålderskraven för fordonen läggs åt sidan, diskussion om framtidens avtal samt innovativt miljöarbete som präglar branschen. 

Hur har ni tagit fram programmet? 

Vi har precis som under tidigare år haft stor nytta av den tipslänk där det varit möjligt att lämna synpunkter och förslag på olika programpunkter. Denna länk med alla dessa tips från våra medlemmar och andra intresserade utgör faktiskt grunden för hela programmet.  Det kanske inte blir i exakt den form som tipsaren avsett utan i annan form eller tillsammans med något närliggande ämne. Det är också är ett bra sätt att säkra upp de olika ämnesvalen så de är relevanta för deltagarna. Jag tänker också att denna tipslänk ger en god möjlighet till delaktighet vilket också går i samklang med den målsättning vi har om att öka interaktiviteten i de olika seminariepunkterna. Helt enkelt att skapa förutsättningar för mer aktivt deltagande där man inte ”bara” sitter och lyssnar utan också kan interagera på olika sätt.   

Finns det några nyheter för i år? 

- Workshops i olika ämnen. Vi har till exempel en workshop som tar upp hur vi gör branschen attraktivare för personalen, en annan som tar upp bältesanvändningen och ytterligare några till. Dessa workshopar leds av företrädare och experter på de olika områdena som vi hoppas att ska generera en massa goda idéer i det fortsatta arbetet.

- Tävlingen Branschens Eldsjäl där några av kriterierna är; engagemang och aktivt bidragande , entusiastisk och inspirerande, har ett innovativt tänkande och drivande och en god ambassadör för branschen.

- Favoriter i repris är temavandringar som vid förra mässan var mycket uppskattade och vi tror också att de vandringar som finns att delta på i år kommer att bli riktigt intressanta.

En mässa av detta slag speglar samhällsbilden så mot den bakgrunden så kommer några av seminariepunkterna ta upp den för många medlemmar problematiska förarbristen och hur vi kan arbeta med den. Säkerhetsfrågor i olika former finns också med, hur vi ökar och bibehåller denna för våra resenärer, likväl cybersäkerhet som övrig säkerhet.  
 
Vilka är höjdpunkterna? 

Det är en svår fråga att svara på och det ligger nog i betraktarens öga. För egen del så har jag insett att det finns många programpunkter som jag så gärna hade velat delta och lyssna in. Mattias Andersson och jag har också jobbat efter målsättningen att det ska vara attraktivt att välja bland programpunkterna samt att det ska vara ett brett program. För att nämna några exempel så lyfter jag dessa: 

- lyssna på Oliver Wolff från VDV (som är den tyska motsvarigheten till Svensk Kollektivtrafik) och som kommer att berätta om det som kallas ”Tysklandsbiljetten”  
- infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson ger sin syn på framtiden och deltar i diskussioner och paneler. 
- aktuella frågor kring avtal och index och nyheter. Vi får där även ta del av erfarenheter från Skånetrafiken som valt att lämna ålderskraven och i stället satsa på funktionskrav, likaså elektrifieringen som förändrar hur vi upphandlar, planerar och kör kollektivtrafik. 
- AI både utifrån hur det från grunden faktiskt fungerar där vi har en professor som reder ut begreppen, men likaså hur vi praktiskt kan använda det vid till exempel upphandling. 
- positiv miljötänk med nyskapande exempel från Södertälje där vi får höra om ett nytt sätt att bedriva planering med utgångspunkt i både planetära gränser (miljö) och socialt acceptabel samhällsutveckling. Vi får också höra om Västtrafiksarbete under rubriken Kraftsamling och hur de ställt om till hållbart resande. 
- Riksdagens Trafikutskott resonerar kring kollektivtrafiken, vad de har för syn på framtiden och hur de kan medverka till att fler väljer kollektiva resor. 
- Rekrytering och den rådande personalbristen, med goda exempel. Likväl de faktorer som verkar hindrande som lagstiftningen kring körkortsåldern för buss. Hur Transportföretagens projekt Framfart fungerar och där vi i vardagenen beskriver tre kvinnor som kör taxi, buss och tåg.  
- Personer som kommer medverka är bland annat Annika Walleskog chefsekonom på SKR som ger sin syn på framtida ekonomin för regionerna och för kollektivtrafiken. Jessica Alenius Vd Drivkraft Sveriges som bland annat berättar om EU:s stora klimatpaket som är på väg in i svensk lagstiftning, Mattias Bergman Vd Mobility Sweden som ger sin bild av framtid och drivmedel och Maria Krafft måldirektör på Trafikverket som ger en bild av trafiksäkerhetsarbetet och hur det i framtiden kan se ut tillsammans med aktörer som arbetar med till exempel geofencing. 
- Tidigare sommarpratare Maria Wolrath Söderberg kommer berätta mer om hur vi människor egentligen fungerar. Varför har vi så svårt att bryta invanda vanor och ändra oss trots att vi många gånger har den kunskap vi behöver? 
- Autonoma fordon är ett intressant ämne och det kan du få veta mer från forskare från Chalmers och VTI tillsammans med trafikföretag berättar om praktiska studier i Linköping. 
- Projektet #4av10 med målet 4av10 resor ska vara kollektiva 2023 och vi har ledande branschrepresentanter som ger en bred bild av våra möjligheter och utmaningar. 

Jag vill också peka på att stora delar av programmet är nu släppt men för att möjliggöra för att belysa nya studier, ny lagstiftning eller annat intressant, så har vi några i dagsläget obokade tider att framöver fylla med innehåll till programmet. 

Om programmet

Konferensprogrammet bjuder på höjdpunkter som AI, framtidens drivmedel, diskussioner om framtidens avtal, den nationella infrastrukturplanen, mobilitet och omställning samt trygghets- och säkerhetsarbete. Nytt för i år är workshops och särskilda programspår för skolskjuts, färdtjänst och spårtrafik.

Vi erbjuder temavandringar på mässgolvet, studiebesök, prisutdelningar, mässmingel och branschfest. Dessutom firar vi Persontrafiks 30-årsjubileum!

Konferensprogrammet uppdateras kontinuerligt fram till eventet. Eventuella ändringar kan förekomma.

Läs mer