Nyhet

Bussakademin besökte region Kronoberg i syfte att öka kollektivtrafiken

Nyhet

Bussakademin, en satsning från Sveriges Bussföretag, besökte Växjö och Region Kronoberg och där Sveriges Bussföretag avdelning Småland Blekinge Gotland stod värd för mötet. Mötet präglades av många frågor och diskussioner där alla bidrog utifrån ambitionen om hur kollektivtrafiken kan stärkas och utvecklas för att nå än fler resenärer.

Syftet med Bussakademin är att informera om bussbranschen för landets nyvalda politiker i regionala kollektivtrafiknämnder och länstrafikbolag för att framöver hitta samverkansformer och lösningar på de utmaningar som bussbranschen står inför.

Inbjudna till mötet var Region Kronobergs Trafiknämnd samt berörda tjänstemän. Från Sveriges Bussföretag avdelning Småland Blekinge Gotland som leds av Elisabet Angelin, fanns en god uppslutning av regionens medlemsföretag. Efter att Elisabet Angelin hälsat alla välkomna fick Michaela Svensson beskriva Bergkvarabuss uppdrag och deras verksamhet i regionen. Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund berättade om syftet med initiativet Bussakademin och om projektet “4 av 10” - ett samarbete mellan Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Tågföretagen.

Utmaningar så som kompetensförsörjning, infrastruktur, bra och taktfast trafik som av resenärer ska upplevas som enkel och attraktiv, var några av de ämnen som var uppe till diskussion. Att utveckla kollektivtrafiken i samklang med de nya resmönster som finns efter pandemin och i viss mån prova nya grepp ansåg mötet vara viktigt för att både ta tillbaka andelar men framför allt den målmedvetenhet som genomsyrade hela mötet, öka det kollektiva resandet.
Mötet konstaterade även att ekonomiska utmaningar och ökande kostnader står för dörren i Kronoberg likväl inom övriga regioner, varpå deltagarna betonade att möten som detta är betydelsefullt och som en av ledamöterna uttryckte: ”dialog för att utveckla verksamheten är viktigt och då att prata med varandra och aldrig om varandra.”

- Mötet var mycket givande. Ska vi nå branschens mål om att 4 av 10 motoriserade resor ska vara kollektiva 2030 behöver vi stärka vår dialog och samverkan i branschen. Nu går vi vidare med Bussakademin med målsättning att nästa år ha besökt samtliga regioner, sammanfattade Anna Grönlund.

FAKTA

Bussakademin är ett projekt finansierat av bussbranschens egen forsknings- och utvecklingsorganisation BR. Bussakademin ger tillfälle att tillsammans prata om hur vi nu ska kunna utveckla kollektivtrafiken gemensamt för att nå branschens gemensamma mål om "2030 ska 4 av 10 motoriserade resor vara kollektiva". Bussakademin är planerad att fortsätta under 2023 och 2024 med dialogmöten med politikerna i regionerna samt med ansvariga i Sveriges Bussföretags regionala avdelningar.