Nyhet

Silverstrands Trafik: "Uppskattar speciellt stödet under pandemin"

Nyhet

Att ha experter att vända sig till känns väldigt tryggt, säger Johan Silverstrand. Vi är i slutet på oktober, framtiden med kriget i Ukraina känns vag, bränslepriserna och räntorna har stigit. Det här är vardagen för flera av Förbundets bussbolag idag bland annat det familjeägda bussbolaget Silverstrands Trafik på norra Öland och här jobbar Johan Silverstrand. Solen är framme och Johan är där han trivs som bäst - på fältet.  

Att köra buss är roligast, säger han och skrattar. Men Johan hanterar även uppgifter som service, underhåll, personalplanering och övriga frågor. Här på det lilla bolaget hjälps vi alla åt, säger han. Därför tycker han att det är så bra att få insyn i hur de större bolagen arbetar genom den kommersiella gruppen han är med i på förbundet.  
 
Mer familjärt i ett litet bolag
 
Silverstrands Trafik är ett familjeägt bussbolag på norra Öland. Johan berättar att företaget startades 1985 av hans farmor och farfar, strax därpå tog hans far över rodret och sen 2014 är även han själv med i företaget och styr. Företaget bedriver beställningstrafik och driver sedan 1997 tillsammans med företaget Tomas Buss linjetrafikbolaget Silverlinjen, vilken dagligen trafikerar sträckan Öland-Kalmar-Stockholm. 
“Fördelarna med att vara ett litet bolag är det blir mer familjärt, att vi har bättre koll på vår flotta och att chaufförerna trivs väldigt bra.”, säger Johan. Han berättar att utmaningarna senaste tiden har varit svårigheten med att hitta nya chaufförer. “Men det är vi ju inte ensamma om”, säger han. 
 
Kommersiella gruppen ger nya perspektiv 

Silverstrands Trafik gick med i Sveriges Bussföretag 2017. 2019 fick Johan frågan om han ville engagera sig i den kommersiella gruppen, där frågor om den kommersiella linjetrafiken diskuteras för att stärka dess ställning i samhället. Efter att ha funderat igenom frågan bestämde sig Johan för att det kunde vara roligt med en ny utmaning, att lära känna nya branschkollegor och att vara med och påverka i viktiga frågor. Så här i efterhand kan han bara instämma i att det gett honom nya insikter att få inspel av andra företag, både stora och små. Alla har ju olika erfarenheter. De mindre bolagen gör mycket själva, därför är det väldigt givande att ta del av hur de större bolagen hanterar olika frågor. Att få kontakt med branschkollegor samt få stöd i diverse frågor från Förbundet är något han också uppskattar. 
 
Medlemskapet gav stöd i frågorna om permitteringsstöd 

“Nyttan med att vara medlem är stor. Jag känner en trygghet i att vända mig till Sveriges Bussföretag i olika frågor, stora som små. Till exempel vände vi oss till förbundet under corona för att få handledning i hur vi ska tänka runt permitteringsstödet och arbetsgivarfrågor om anställda och korttidspermittering.”, berättar Johan och fortsätter berätta att förbundet har stödverktyg som är väldigt bra att använda sig av exempelvis sammanställningen av vilka regler som gäller Land för land.  
“Vid utlandsresor så är det väldigt bra att kunna använda sig av ett färdigställt material istället för att behöva lägga ner tid på att leta efter svårbegriplig information. Oscar Sundås (reds. anm. Branschutvecklare på Sveriges Bussföretag) gör ett väldigt bra jobb med att ta fram användbart material.”  
En annan viktig information som förbundet hjälpt oss bussbolag med är att ta fram data för koldioxidvärden som visar på klimatpåverkan och som exempelvis SJ använder. Den kommersiella gruppen jobbar även med frågor om tillgängligheten för bussar på Arlanda, vilket jag tycker är bra. Jag tycker att det är viktigt att främja resandet med buss oavsett vart resenären befinner sig, säger Johan och fortsätter. Andra frågor som kommer upp under våra möten är parkeringsfrågor, om reduktionsplikten ska bestå och andra aktuella frågor. Det känns väldigt bra att kunna framföra sin åsikt och påverka branschen långsiktigt.   


Flera fördelar med medlemskapet 

“Framförallt att det är tryggt att ha någon att bolla med i olika frågor, stora som små. Och som jag nämnde tidigare så känns det bra att få stöd i sådant som vi kanske inte har stenkoll på och som förbundet kan stötta oss med”, säger Johan och fortsätter.  
“Just nu känns allt väldigt osäkert i världen. Hur kommer svenskar resa framöver? Kommer de att lägga bort bilen mer på grund av de höga bränslepriserna? Frågor som ingen har svar på idag, men som är bra att spekulera i grupp och att förbereda sig för framtiden”, säger Johan och går vidare med sitt jobb på fältet. Kanske är solen i slutet på oktober en påminnelse om att inte ge upp och våga ha kvar hoppet.  

Intervjun är en del i en serie: Månadens medlem, där våra medlemsföretag berättar om medlemskapets fördelar.